Secretele lui Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs, fondatorul Apple
Steve Jobs, fondatorul Apple

Aspecte importante din viaţa profesională şi personală a fondatorului companiei Apple au fost învăluite în mister. De cele mai multe ori, pentru că el a ales această strategie. Viaţa plină de surprize a fostului şef Apple ar putea ajunge foarte curând film. Reprezentanţii Sony vor să transpună pe ecrane cartea biografică a lui Steve Jobs, care va fi lansată pe piaţă, cel mai probabil, peste două săptămâni.

Realizatorii filmului vor avea însă mult de muncă pentru că multe detalii din viaţa lui Jobs, care a murit miercuri, au rămas în toţi cei 56 de ani de viaţă ai săi adevărate mistere.

Secretomania din viaţa personală a fost transpusă şi în viaţa privată, iar după o rememorare a momentelor importante ale companiei Apple, jurnaliştii americani trag concluzia că majoritatea au fost învăluite în mister. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celei mai recente lansări, a modelului iPhone 4S, când toată lumea aştepta noul iPhone 5.

Stilul şefului Apple de a trăi învăluit în secrete s-a perpetuat chiar şi după moarte. Familia sa a preferat să păstreze discreţia cu privire la ceremonia de înmormântare ce a avut loc vineri.

O viaţă cu surprize

Cele mai mari secrete despre viaţa lui Jobs sunt legate de familie, scrie „The Daily Telegraph". Născut în februarie 1955, el a fost dat spre adopţie de părinţii biologici. Pe tatăl său natural, Abdulfattah Jandali, profesor de ştiinţe politice de origine siriană, nu l-a cunoscut niciodată. „Îi trimit mesaje de ziua lui, dar nici el nu m-a contactat să ne întâlnim", povestea Jandali în urmă cu câteva săptămâni.

La interviul acordat odată cu retragerea lui Jobs din fruntea Apple, ce a avut loc în august, tatăl său declara că i-ar fi plăcut să-şi cunoască fiul. Înstrăinarea dintre cei doi este greu de explicat, la fel ca şi alte decizii controversate din viaţa lui Steve Jobs.

În tinereţe, el a avut o fiică dintr-o relaţie neoficializată cu o colegă. Tânărul Steve, care a suferit toată viaţa din cauză că a fost abandonat de părinţi, a preferat totuşi să nu-şi recunoască fiica ani de-a rândul. Un alt episod surprinzător din viaţa lui a fost acela că şi-a cunoscut sora biologică abia la maturitate, în 1986.

Şi detaliile legate de soţia sa, Laurene Powell, alături de care a trăit din 1990, au rămas un adevărat mister. Laurene, o femeie de carieră care s-a dedicat unor proiecte non-profit, a fost o prezenţă discretă la evenimentele publice, iar fotografiile în care apar cei trei copii ai cuplului - Reed (20 de ani), Erin (16 ani) şi Eve (13 ani) - sunt foarte puţine.

Un sfârşit ascuns

Ora exactă a morţii lui Steve Jobs, care suferea de opt ani de cancer la pancreas, a fost ţinută secretă, iar controversele privind momentul decesului au apărut încă de vineri. Potrivit Bloomberg, moartea lui Jobs ar fi avut loc cu câteva zile înainte de anunţul oficial, însă oficialii Apple ar fi ţinut secret acest lucru pentru a nu periclita lansarea iPhone 4S.         

La fel, ultimele săptămâni din viaţa lui Jobs au fost dominate de mister. Ziariştii de la „New York Times" au reuşit să afle însă câteva detalii. De-a lungul ultimelor luni din viaţa sa, Steve Jobs a fost asaltat de prieteni şi cunoştinţe care voiau să-l viziteze în locuinţa sa din Palo Alto, pentru a-şi lua rămas-bun. „Era sunat de prieteni vechi care întrebau dacă se simte suficient de bine pentru a primi musafiri, probabil pentru ultima oară", scrie publicaţia americană.

Propriile alegeri

Jobs şi-a petrecut săptămânile finale, la fel ca întreaga viaţă, cântărind cu grijă fiecare decizie şi selectând oamenii cu care dorea să se vadă. El a ieşit la masă cu prietenul său apropiat, medicul Dean Ornish, şi şi-a luat rămas-bun de la colegii cu care a petrecut multă vreme, printre care omul de afaceri John Doerr, Bill Campbell, membru al Comitetului director Apple, şi directorul executiv al Disney, Robert Iger.

„Steve a făcut propriile alegeri în viaţă. Şi aşa a fost până la final. Şi-a trăit viaţa aşa cum a considerat el că trebuie. Era atât de conştient de timpul limitat pe care îl are", a mărturisit doctorul Ornish. Steve Jobs şi-a petrecut ultimele luni din viaţă în casa lui mare, dar modestă, din Palo Alto, fiind înconjurat de familie şi păzit de gărzi speciale. La poarta locuinţei sale au putut fi observate săptămâni de-a rândul două maşini SUV negre, care au dispărut însă odată cu moartea lui Jobs.

În aceste ultime momente, Jobs nu a neglijat însă nici compania pe care a reuşit să o dezvolte dintr-o firmă înfiinţată în garajul părinţilor săi în cea mai valoroasă corporaţie de pe Glob. El a oferit consultanţă pentru lansarea iPhone 4S, care a avut loc cu o zi înainte ca Steve să plece din această lume. În plus, fostul şef Apple s-a întâlnit cu cel care care îi va lansa peste două săptămâni biografia, ziaristul Walter Isaacson. 

"Steve şi-a făcut griji în aceste ultime săptămâni mai ales pentru cei care aveau nevoie de el: oamenii care lucrau cu el la Apple, soţia şi cei patru copii."
Mona Simpson
sora lui Steve Jobs

Planuri misterioase pentru următorii patru ani

Deşi ştia că este pe moarte, Steve Jobs nu a renunţat la planurile sale pentru viitorul companiei Apple. Potrivit presei americane, Jobs a lăsat în urmă planuri pentru produsele care vor fi lansate în următorii patru ani şi care ar putea asigura viitorul companiei. Astfel, în iunie, Jobs ar fi insistat în cadrul unei şedinţe secrete a conducerii Apple să fie aprobate mai multe strategii, printre care menţinerea numărului actual de angajaţi şi dezvoltarea unor noi proiecte precum iCloud. Totuşi, strategiile gândite de Jobs vor rămâne în următoarea perioadă în mâinile succesorilor săi. La retragerea lui Jobs,  conducerea Apple a fost preluată de Tim Cook, însă specialiştii în domeniu susţin că acesta a ratat cel mai important test al carierei sale: lansarea iPhone 4S.

Moştenirea Apple nu este uşor de administrat, mai ales acum, după moartea lui Steve Jobs, considerat un adevărat profet. Calităţile lui recunoscute şi considerate foarte greu de egalat îl vor obliga pe noul lider al companiei să dea tot ce are mai bun pentru a duce mai departe tradiţia. Specialiştii în domeniu susţin că, în următoarea perioadă, conducerea Apple s-ar putea schimba, scrie „The Huffington Post". În aceste condiţii, mai spun specialiştii, trei dintre şefii Apple sunt consideraţi favoriţi în continuarea planurilor lui Jobs. Tim Cook, actualul CEO, nu a strălucit la prima prezentare importantă făcută în public. De-a lungul timpului, el a modernizat compania şi a eficientizat costurile.

Jonathan Ive este al doilea candidat în competiţia pentru şefia Apple. El a condus departamentul de design al companiei din anul 1996, fiind responsabil de modelarea produselor astfel încât să coincidă cerinţelor clienţilor. Pentru capacitatea lui de a construi gadgeturi de neimaginat a fost numit de revista „Fortune" cel mai inteligent designer din lumea tehnologiei. Cel de-al treilea candidat, Scott Forstall, este omul care a dat viaţă produselor Apple, după ce Ive le-a finisat, iar specialiştii îl consideră „un geniu în materie de software".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite