Secretele NATO, furate de un spion rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spion infiltrat în Ministerul Apărării din Estonia, ţară membră NATO, a furnizat serviciilor secrete ruse informaţii în legătură cu scutul american antirachetă şi cu strategia de

Un spion infiltrat în Ministerul Apărării din Estonia, ţară membră NATO, a furnizat serviciilor secrete ruse informaţii în legătură cu scutul american antirachetă şi cu strategia de apărare cibernetică a Alianţei, arată cotidianul britanic „The Times“.

Este vorba de Herman Simm, 61 de ani, care ar fi fost recrutat de ruşi la sfârşitul anilor ’80 şi care a lucrat ani de zile la implementarea sistemelor estone de protecţie a informaţiilor secrete, în cadrul pregătirilor pentru aderarea acestei ţări la NATO.

Mai multe echipe de anchetatori din UE şi Alianţa Nord-Atlantică, sub supravegherea unui ofiţer american, s-au deplasat în capitala estonă, Tallin, pentru a clarifica situaţia considerată “cel mai grav caz de spionaj împotriva NATO de la sfârşitul Războiului Rece”. Un oficial german a calificat această operaţiune rusă de penetrare a structurilor Alianţei drept “o catastrofă”.

“Cârtiţa Moscovei” a fost arestată

Parchetul eston a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, că a reţinut un fost oficial al Ministerului Apărării, respectiv pe Herman Simm, şi pe soţia acestuia  (juristă care lucra în Poliţia estonă), ambii fiind suspectaţi de “înaltă trădare”.

În conformitate cu legislaţia estonă, Simm riscă 15 ani de închisoare. “Cu cât ancheta înaintează, cu atât ies la iveală mai multe prejudicii aduse securităţii la nivelul NATO”, comentează şi publicaţia germană „Der Spiegel“.

Moscova a obţinut o victorie tactică, apreciază „The Times“, semănând neîncredere în rândul ţărilor membre NATO.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite