Secretarii de stat si prefectii - filati de Directia Generala Anticoruptie din MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coplesite de lupta cu coruptia, autoritatile autohtone au fost sfatuite de Uniunea Europeana sa puna pe picioare un nou organism care sa combata acest flagel. Asa a luat fiinta Directia Generala

Coplesite de lupta cu coruptia, autoritatile autohtone au fost sfatuite de Uniunea Europeana sa puna pe picioare un nou organism care sa combata acest flagel. Asa a luat fiinta Directia Generala Anticoruptie (DGA), in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. DGA este o unitate specializata in prevenirea si combaterea actelor de coruptie atat in randul politistilor, cat si al functionarilor din ministere si prefecturi. Directia a preluat o parte din atributiile PNA si ale fostei "doi si-un sfert", va putea cerceta prefecti si chiar secretari de stat si este condusa de procurorul Marian Santion, cel care a instrumentat cazul "Clanul Camataru". In exclusivitate pentru Adevarul, acesta a povestit ce presupune lupta cu coruptii.
- Care sunt competentele DGA si de ce nevoia unei astfel de institutii? Se va suprapune peste activitatea PNA?
- Marea majoritate a populatiei Romaniei considera coruptia ca fiind o problema ce afecteaza intreaga societate. Un recent sondaj de opinie releva ca romanii sunt in continuare nemultumiti si foarte nemultumiti de activitatea Politiei (peste 60%) si Justitiei in ceea ce priveste combaterea coruptiei.
Din aceasta perspectiva a perceptiei publice negative, precum si din datele statistice concrete reiese ca, la nivelul MAI, exista o problema privind coruptia interna, or, in acest scop a fost creata DGA, ca unitate specializata in prevenirea si combaterea actelor de coruptie in cadrul personalului MAI.
In ceea ce priveste relatia cu PNA, va pot spune ca am semnat cu aceasta institutie un protocol de cooperare, iar in cateva zile, in functie de selectia propriului nostru personal, vom trimite politisti la Parchet sa lucreze, alaturi de procurori, in cauzele ce privesc faptele de coruptie ale personalului MAI.
- Vorbind de selectia personalului, cum veti gasi politistii pentru a crea aceasta structura?
- Problemele nu apar din punct de vedere al numarului celor interesati, numar ce a depasit 800, ci din faptul ca ne dorim in echipa DGA oameni care se caracterizeaza prin integritate si profesionalism. Nu putem avea decat profesionistii cei mai buni, dar si cei mai corecti, pentru a putea transmite mesajul nostru cu credibilitate. Am explicat tuturor sefilor de structuri din minister ca activitatea noastra va aduce beneficii tuturor daca ea va avea finalitatea si eficienta necesare. Inca mai exista retineri din partea unora de a aproba mutarile unor functionari interesati sa vina la noi. Pana in prezent, in urma acestor teste, peste 50 de persoane au picat, din motive ce tin de conduita morala sau profesionala. Cu toate acestea, avem o plaja mare de selectie la care am decis sa adaugam si absolventi ai Academiei de Politie. Ne dorim ca acesti tineri sa reprezinte o infuzie de prospetime in ceea ce priveste mentalitatea functionarilor MAI.
- Cam cat costa acest proiect si cat sprijin aveti in realizarea lui?
- Va vorbeam anterior de obiectivele noastre, le dorim cu totii, nu numai ministerul nostru; fiecare in calitate de cetatean platitor de taxe si impozite nu avem de ce suporta si alte costuri suplimentare sub forma de atentii sau spagi celor care sunt platiti sa-si faca datoria. De aceea, alaturi de sprijinul constant al ministrului Administratiei si Internelor, sprijin materializat in alocarea unor fonduri speciale acestei structuri, ca urmare a rectificarii bugetare, asteptam si sprijinul Uniunii Europene, ai carei experti au recomandat infiintarea acestei unitati, si, nu in ultimul rand, al societatii civile, al ONG implicate in lupta impotriva coruptiei. Suntem constienti ca numai impreuna vom putea reusi, iar orice sugestie in acest domeniu o vom aborda cu interes. De altfel, emisarii UE ne-au spus ca formarea si functionarea DGA reprezinta sansa noastra de a demonstra ca luptam cu adevarat impotriva coruptiei inainte de integrare. In prezent, beneficiem de consultanta unui consilier de preaderare britanic, care a fost langa noi inca de la lansarea acestui proiect si care, alaturi de asistenta de specialitate, ne ajuta si pentru identificarea unor solutii financiare certe.
- Cum vedeti relatia cu mass-media in perspectiva viitoarelor actiuni ale DGA?
- In general sunt adeptul unor abordari directe, si tocmai de aceea ne dorim ca DGA sa aiba o relatie directa si corecta cu mass-media, fara de care activitatea preventiva, dar si cea cu valoare de exemplu nu va putea sa aiba impactul dorit. Iar daca in ceea ce ne priveste vom asigura o relatie flexibila, printr-o echipa tanara de comunicatori, asteptam si o participare activa din partea mass-media. Avem in vedere chiar desemnarea unor reprezentanti ai presei scrise si audiovizuale in comitetul strategic al DGA, organism consultativ, cu rol de semnalare a unor practici sau tendinte sociale in domeniu. Am facut demersuri in acest sens catre Clubul Roman de Presa, de unde asteptam cu interes un punct de vedere.
- De ce un procuror la MAI? Cum comentati sentintele date in prima instanta in cazul Camatarilor, caz instrumentat sub coordonarea dumneavoastra?
- Chiar numirea mea in aceasta functie este o dovada ca MAI doreste o abordare serioasa, impartiala si ferma in ceea ce priveste problema coruptiei interne. Nu sunt singurul procuror in aceasta structura, mai avem unul la Serviciul Teritorial Bucuresti, insa in DGA am selectat politisti de valoare si profesionisti alaturi de care sunt mandru ca putem forma o echipa de elita. In ceea ce priveste cazul Camatarilor, un cuantum total de peste 195 ani de inchisoare imi da satisfactia ca munca mi-a fost recunoscuta, iar acei infractori vor sta acolo unde trebuie. Imi doresc ca cel putin aceeasi multumire sa o am si dupa finalizarea acestui nou proiect din cariera mea profesionala.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite