Seceta umflă specula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pieţele din Bucureşti, dar şi din cele mai mari oraşe din ţară, preţurile la legumele şi fructele de sezon au explodat, ajungând la valoarea din lunile ianuarie-februarie În

În pieţele din Bucureşti, dar şi din cele mai mari oraşe din ţară, preţurile la legumele şi fructele de sezon au explodat, ajungând la valoarea din lunile ianuarie-februarie

În plin sezon, în Capitală, legumele costă în weekend chiar mai mult ca la hipermarket sau au acelaşi preţ ca în timpul iernii. Cele mai scumpe pieţe din ţară sunt în Braşov, Covasna, Vrancea şi chiar în Galaţi, patria producătorilor de legume. Producătorii dau vina pe caniculă, dar şi pe cei care importă legume la un preţ derizoriu.

Cea mai spectaculoasă creştere de preţ a fost înregistrată la roşii. În urmă cu o săptămână, preţul tomatelor în Piaţa Obor, cea mai mare din sud-estul Europei, era de 2 - 2,5 lei kilogramul. În ultimele zile, roşiile s-au scumpit treptat.

În cursul săptămânii se vindeau la 4 - 4,5 lei, iar sâmbăta şi duminica, roşiile mai mari ajung şi la 5 lei. Între 5.00 şi 9.00 dimineaţa, când pe platoul Pieţei Obor funcţionează comerţul angro, numărul negustorilor este mai mare ca cel al producătorilor. "Samsarii s-au învăţat să meargă direct prin sate. Cumpără din câmp şi vin la angro cu preţuri duble", a spus Costel, un producător din Ialomiţa. "Mulţi speculanţi care stau la angro au şi tarabe pe piaţă.

La ora 9.00 ei îşi iau marfa şi se duc cu ea la tarabă. Nu sunt proşti să o vândă la angro cu cât o dă ţăranul la buza uliţei", a adăugat Paraschiv, un ţăran din Buzău. Producătorii adevăraţi mai spun că samsarii mai au un mod de acţiune. În mod normal, producătorii din Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Giurgiu şi Teleorman vin la porţile Pieţei Obor la miezul nopţii.

Atunci, negustorii negociază direct la maşină. Administratorii Pieţei Obor susţin că preţul de la tarabă sau de la angro nu poate fi impus. El evoluează în funcţie de cotaţia zilnică, ce este mai favorabilă speculanţilor decât producătorilor agricoli.

Roşii pe terminate

Cea mai mare zonă legumicolă din estul ţării, Matca - Galaţi, suferă din cauza temperaturilor extreme din această vară. Acest lucru se reflectă deocamdată în preţuri, iar peste câteva săptămâni şi în cantitatea de legume care va ajunge pe tarabe. "Roşiile au fiert pe curpen din cauza căldurii. Până la sfârşitul lunii august, se termină toate legumele, iar preţurile vor fi atunci de trei ori mai mari decât acum," a spus primarul din Matca, Ionel Pohrib.

În funcţie de cantitatea cumpărată, aici, un kilogram de roşii costă 1,2 lei la tonă sau 1,8 lei la lădiţă. Pe pieţele din Galaţi roşiile au preţ dublu.

Producătorii pierd piaţa externă

Potrivit lui Pohrib, anul trecut, circa 10.000 de tone de legume produse la Matca au ajuns la gunoi. "Am aruncat cantităţi uriaşe de varză şi de pepeni. Nu se mai cumpărau, chiar dacă lăsasem preţul mult sub costuri", povesteşte primarul. "În ultima vreme în ţară intră tot mai multe legume din ţările cu climă caldă: Turcia, Grecia, Egipt şi altele, pe facturi falsificate pe Grecia, ca să fie scutite de taxe vamale", a mai spus edilul.

Radu Năstase este legumicultor de zeci de ani şi spune că fenomenul îi îngrijorează teribil pe producători: "Am pierdut piaţa rusească. Până prin 2002, ruşii şi ucrainenii cumpărau masiv legume de la Matca. Acuma nu mai iau. Se importă din toată lumea, pe facturi false. Scriu pe ele Grecia, că Grecia e în UE, deci nu se plătesc taxe vamale, dar legumele sunt de la turci sau de la chinezi. Ne aduc la sapă de lemn".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite