Seceta din vară a scumpit alimentele şi a încins inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În august, cel mai mult au crescut preţurile produselor care au ponderi semnificative în coşul de consum al populaţiei Media tuturor scumpirilor, inflaţia, a urcat în august până la

În august, cel mai mult au crescut preţurile produselor care au ponderi semnificative în coşul de consum al populaţiei

Media tuturor scumpirilor, inflaţia, a urcat în august până la 4,9% - un nivel care a depăşit şi cele mai pesimiste aşteptări. Principala cauză se regăseşte în faptul că economia noastră depinde (prea) mult de starea vremii: seceta din vară s-a reflectat direct în preţurile alimentelor şi, cum acestea au ponderi mari în coşul de consum, influenţează hotărâtor evoluţia inflaţiei.

Datele privind evoluţia indicelui preţurilor de consum, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că produsele alimentare - care au o pondere de aproape 40% în totalul coşului de consum - s-au scumpit, în august, cu 1,68% faţă de luna precedentă. A rezultat o creştere a ratei inflaţiei cu aproape un punct procentual, de la 3,99% în iulie la 4,96% în august.

Media scumpirilor la alimente a fost net depăşită prin creşterea preţurilor la ouă (+13,55%), pâine (+3,64%), fasole (+9,55%), cartofi (+3,70%), fructe proaspete (+2,91%), conserve de legume (+3,8%) sau brânzeturi (+1,31%). Toate acestea au drept numitor comun faptul că aici, în preţul alimentelor, se regăseşte punctul nevralgic în care acţionează efectele secetei.

Posibilele lipsuri sau scăderi ale producţiilor, dar mai ales previziunile pesimiste ale oamenilor, generate de secetă, influenţează scumpirile. În plus, o ştim cu toţii prea bine, agricultura noastră - şi odată cu ea întreaga economie - este încă prea puternic influenţată de starea vremii.

În acest an vom avea producţii scăzute, scumpiri accelerate şi performanţe economice modeste din cauza secetei, aşa cum în 2005 am avut din cauza inundaţiilor. O lecţie pe care alţii au învăţat-o de mai multă vreme, inclusiv din astfel de experienţe, este aceea că agricultura trebuie să depindă cât mai puţin de condiţiile meteorologice...

Deprecierea leului, a doua cauză

O altă categorie de preţuri care au crescut spectaculos în august, provocând creşterea inflaţiei, se regăseşte la mărfurile aduse din import - cum ar fi citricele sau autovehiculele - şi la serviciile ale căror tarife se exprimă, de regulă, în valută - în special, telefonia mobilă.

Citricele s-au scumpit, în ultima lună din această vară, cu aproape 1%, autoturismele şi piesele de schimb - cu 1,07%, iar tarifele pentru telefon au crescut cu 3,01%. În august, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, respectiv cu 23,26%.

Preţurile administrate nu dau motive de îngrijorare

Utilităţile - energie electrică, termoficare, gaze, apă - nu şi-au modificat preţurile în august şi, mai important, nu se preconizează că se vor scumpi în următoarele luni. Chiar în aceste zile, autoritatea de reglementare a dat încă o dată asigurări că energia şi gazele nu se vor scumpi până la sfârşitul acestui an.

Dacă s-ar opera scumpiri (şi) aici, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale (3,9% plus-minus un punct procentual, la sfârşitul anului) ar fi total compromisă, avertizează analiştii. O nouă majorare a preţurilor administrate ar scoate inflaţia din culoarul de 3%-5% ţintit de BNR.

Amploarea scumpirilor pune analiştii pe gânduri

Indicele preţurilor de consum (IPC), indicator care măsoară inflaţia, a urcat în august cu 0,86% faţă de luna iulie şi cu 2,79% faţă de decembrie 2006. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în august cu 1,68% faţă de luna anterioară, iar tarifele serviciilor s-au scumpit în medie cu 1,06%. În schimb, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat doar cu 0,08%.

Piaţa a anticipat corect factorii care urmau să stimuleze accentuarea inflaţiei în luna august, dar amploarea acestora a fost cea care a depăşit estimările analiştilor. "Cred că, în momentul de faţă, BNR mai are şanse să se încadreze în intervalul stabilit, dar în funcţie de evoluţia preţurilor din lunile următoare e posibil ca limita superioară a intervalului să fie ameninţată.

Noi ne menţinem estimarea de 4,2% pentru finalul anului, dar în funcţie de cum vor evolua preţurile în septembrie ne vom putea revizui aşteptările pentru finalul lui 2007", a declarat, pentru agenţiile de presă, Radu Crăciun, economistul-şef al ABN Amro Bank. La rândul său, şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, a estimat că preţurile volatile la legume, fructe şi ouă, precum şi la alte alimente, vor continua să crească până la sfârşitul anului, ca efect al secetei.

Factori care determină creşterea inflaţiei

Seceta

Evoluţia preţurilor volatile (pâine, fructe, legume etc.)

Scăderea dobânzii de politică monetară (considerată "prea bruscă" de unii analişti)

Creşterea salariilor, mult peste productivitatea muncii

Dependenţa economiei de condiţiile meteorologice

Specularea informaţiilor privind recoltele şi producţiile scăzute, provocate de secetă

Evoluţia preţurilor la mărfurile care depind de cursul valutar

Ratele scăzute ale inflaţiei din lunile anterioare (nivel greu de menţinut în acelaşi trend)

(extrase din declaraţiile analiştilor financiari)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite