Seceta a redus cu 20% producţia de energie la Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debitul Dunării este acum de peste două ori mai mic faţă de media multianuală a lunii

Seceta care s-a instalat din septembrie anul trecut va tăia semnificativ din profiturile celui mai mare producător de electricitate, Hidroelectrica. De la începutul anului, producţia companiei s-a redus cu peste 1.000 GWh faţă de perioada similară a anului trecut, adică cu 20%. Calculată la preţul pieţei, această cantitate valorează cel puţin 57 milioane de euro.

La Porţile de Fier I şi II se produc acum 13,1 GWh pe zi, cantitate care asigură 30% din producţia zilnică a companiei, de 45 GWh. Comparativ cu luna mai a anului trecut, care, de asemenea, nu a fost foarte ploioasă, producţia de energie a Hidroelectrica a scăzut cu 23%, potrivit datelor furnizate ziarului "Adevărul" de companie.

Conform informaţiilor Ministerului Mediului, debitul Dunării a fost şi ieri staţionar, la nivelul a 3.300 de metri cubi pe secundă, faţă de media multianuală a lunii mai, de 7.350 de metri cubi pe secundă. Situaţia nu este deloc roz, dacă luăm în calcul că acest debit este foarte aproape de minima istorică a lunii mai, înregistrată în 1974 - de 3.160 metri cubi pe secundă.

2003, an cu pierderi uriaşe din cauza secetei

Nivelul este şi sub cel din mai 2003, an foarte secetos în care Hidroelectrica a avut pierderi uriaşe - acoperite abia în 2005 -, iar Nuclearelectrica a fost nevoită să închidă reactorul 1 de la Cernavodă. "Dacă nivelul ar fi fost normal pe Dunăre, adică aproximativ 7.000 metri cubi pe secundă, producţia pe Dunăre ar fi fost probabil dublă, respectiv 26 GWh pe zi", au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

Hidroelectrica, în scandalul energiei ieftine

Potrivit companiei, având în vedere seceta care s-a instalat din septembrie 2006 şi care a durat până în decembrie 2006, precum şi cantităţile mici de zăpadă care au căzut în lunile ianuarie şi februarie, producţia Hidroelectrica a scăzut de la începutul anului până în prezent cu peste 1TWh comparativ cu perioada similară din 2006. Astfel, producţia s-a redus de la 6.304 GWh la 5.127 GWh.

Pe Piaţa Contractelor Bilaterale administrată de OPCOM, operatorul pieţei de energie, 1 MWh se tranzacţionează în medie cu 165-170 lei. Valoarea pierderilor se ridică astfel la aproape 200 milioane de lei.

Dacă situaţia va continua şi ţinând cont de aceste cifre, nu este greu de anticipat care vor fi rezultatele companiei în acest an.

De altfel, nici 2006 nu a fost unul strălucit pentru Hidroelectrica. Din cauza hidraulicităţii scăzute, în special în ultima parte a anului trecut, Hidroelectrica estimează un profit "mult mai mic decât în anul 2005", susţin reprezentanţii companiei, fără a preciza cifrele. Potrivit unor informaţii preliminare din piaţă, acesta ar fi de trei ori mai mic, în mare parte şi din cauză că, pentru a-şi onora cantităţile de energie contractate pe piaţa liberă, Hidroelectrica a fost nevoită să cumpere energie mult mai scumpă de pe bursă, în speţă de la termocentrale.

Aceleaşi date din piaţă arată că, pentru 2007, Hidroelectrica estimează un profit de 10 ori mai mic decât cel de anul trecut. Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate, asigurând anul trecut circa 19.000 GWh, adică peste 30% din producţia ţării. Compania a fost implicată în ultimul timp în numeroase scandaluri legate de achiziţiile de electricitate, dat fiind că are cele mai mici costuri de producţie. Potrivit unui studiu realizat de consultantul PB Power din Marea Britanie, Porţile de Fier au un cost de producţie de 7 euro pe MWh. Comparativ, alte hidrocentrale produc un MWh cu 30 până la 70 euro.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite