Seceta a determinat tranzacţii-record de energie la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza cererii mult mai mari decât oferta, preţul energiei electrice pe Bursa de energie administrată de OPCOM a atins, în luna iulie, valori- record. Maximele s-au văzut atât pe Piaţa

Din cauza cererii mult mai mari decât oferta, preţul energiei electrice pe Bursa de energie administrată de OPCOM a atins, în luna iulie, valori- record. Maximele s-au văzut atât pe Piaţa Contractelor Bilaterale, unde ofertele de vânzare - extrem de puţine şi venite doar din partea complexurilor energetice - s-au încheiat la preţuri de aproape 186 de lei/MWh, cât şi pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU).

Practic, de la începutul lunii, pe această platformă au fost atinse recorduri după recorduri, valorile volumelor tranzacţionate depăşind probabil zilnic un milion de euro. PZU reflectă cel mai bine dezechilibrele din piaţă, iar cererea uriaşă de energie la nivel naţional - cu vârfuri de consum care au atins valorile medii din timpul iernii - s-a văzut în preţurile cu care s-au încheiat tranzacţiile pe această platformă.

Mai ales în ultimele două săptămâni, preţul unui MWh tranzacţionat pe PZU rar a coborât sub 200 lei, atingând chiar valori de peste 220 lei (pe 26 iulie). "Curba de consum a României se apropie treptat de cea a Greciei, care are un consum de energie mai ridicat vara decât iarna. Contractele pe termen lung fiind încheiate conform unor statistici din anii anteriori, mulţi furnizori s-au văzut descoperiţi şi au trebuit să cumpere energie din pieţele care echilibrează cererea cu oferta, respectiv pe Piaţa de echilibrare şi Piaţa spot (PZU)", au declarat, pentru "Adevărul", surse din OPCOM.

Cerere acoperită de producători scumpi

Mai trebuie luat în calcul că, pentru a compensa diminuarea drastică a producţiei Hidroelectrica, au fost puşi în funcţiune producători din ce în ce mai scumpi. Unităţile Termoelectrica, atât cele pe cărbune, cât şi cele pe gaze naturale, care nu pornesc decât în perioadele de "criză", şi-au dovedit din nou utilitatea, însă costurile lor extrem de ridicate s-au văzut şi pe piaţa spot. Pe de altă parte, nu poate fi exclusă nici varianta unor câştiguri speculative, dat fiind necesarul mare de energie din piaţă, ne-a explicat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.

"Unii jucători au mers, probabil, în această zonă speculativă, păstrându-şi intenţionat anumite cantităţi pentru a le tranzacţiona pe PZU", a spus Lungu.

Ultimul record pe PZU a fost înregistrat cu tranzacţiile aferente datei de 29 iulie, totalizând 18,77% din consumul net de energie prognozat pentru acea zi în toată ţara. Volumul total tranzacţionat atunci a fost de 24.552 MWh, iar preţul mediu a fost de 187,6 lei/MWh, deşi, imediat a doua zi, preţul a urcat la 218 lei/MWh. Pentru mâine, preţul a coborât foarte mult, la 179 lei/MWh, semn că piaţa de energie s-a mai stabilizat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite