Seceta bagă Termoelectrica în priză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul energetic funcţionează normal în acest moment, a dat asigurări ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Deşi nu se poate vorbi încă de o criză a energiei, din datele

Sistemul energetic funcţionează normal în acest moment, a dat asigurări ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Deşi nu se poate vorbi încă de o criză a energiei, din datele prezentate ieri de ministru nu reiese că situaţia ar fi prea roz.

Începând de săptămâna viitoare, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) va începe procedurile pentru achiziţii de gaze şi păcură la Termoelectrica, astfel încât termocentralele acestei companii să fie pregătite să intre oricând în funcţiune. În plus, Ministerul Administraţiei va primi 1.000 miliarde de lei vechi pentru a-i redirecţiona către primăriile care trebuie să acopere diferenţa de preţuri pentru cărbune. "Intrarea în funcţiune a Termoelectrica nu este o expresie a crizei. În momentul de faţă, tot sistemul funcţionează normal. Am putea vorbi de o criză în momentul în care, din cauza debitului Dunării, reactorul de la Cernavodă s-ar opri. Sper să nu ajungem la o astfel de situaţie", a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Varujan Vosganian.

Producţia de cărbune din Oltenia, suplimentată

Ministrul a adăugat că, în luna iulie, reactorul nuclear, care asigură 10% din producţie, va funcţiona, dar, potrivit prognozelor, situaţia critică va începe în a doua jumătate a lunii august şi va ţine până în septembrie. Cu toate acestea, potrivit unor surse din Nuclearelectrica, centrala de la Cernavodă ar putea fi oprită chiar în circa două-trei săptămâni, dacă seceta va persista la acest nivel. De altfel, Vosganian a explicat că, în condiţiile unei secete prelungite, este prevăzută o oprire pentru o perioadă între 15 şi 30 de zile a centralei nuclearelectrice.

În condiţiile închiderii reactoarelor - al doilea fiind programat să producă energie în luna august -, soluţiile alternative pentru a acoperi necesarul de electricitate vor fi asigurarea de energie de la cele trei complexuri energetice din Oltenia, fie de la Termoelectrica, a mai arătat Vosganian. El a mai afirmat că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) s-a angajat să asigure stocuri de cărbune şi pentru perioada de iarnă. Ministrul economiei a spus că vor fi simplificate procedurile de expropriere în vederea măririi suprafeţei de exploatare a lignitului, urmând a fi aprobat un act normativ prin care se vor reduce termenele de judecată. Vosganian a adăugat că MEF a stabilit deja tarifele pentru zonele împădurite ce vor fi expropriate, fără a preciza suprafaţa.

Creşterea de preţuri, absorbită de Hidroelectrica

Potrivit lui Vosganian, în ciuda creşterii costurilor de producţie a electricităţii, energia pentru consumatorii casnici nu se va scumpi. Explicaţia: producătorii mai ieftini, printre care Hidroelectrica, ar putea fi obligaţi s ă cumpere de pe piaţă energia scumpă a Termoelectrica. Ceea ce înseamnă reducerea profiturilor acestor companii. Pentru următoarele trei luni, producţia hidro este estimată să scadă cu 15-20%. Marile lacuri de acumulare vor putea totuşi să asigure, în perioada următoare, alimentarea cu apă a populaţiei şi necesarul pentru irigaţii. Deşi exporturile de electricitate vor scădea cu 30%, potrivit ministrului, nu este exclusă, ca ultimă soluţie, nici apelarea la importuri.

Am putea vorbi de o criză în momentul în care reactorul de la Cernavodă s-ar opri
Varujan Vosganian
ministrul economiei şi finanţelor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite