Se strânge laţul în jurul cuplului Blejnar - Marta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Fiscului este pus sub acuzare de DNA într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, în care este învinuit şi fostul său aghiotant, Codruţ Marta, dat în urmărire internaţională.

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală la DNA. Alături de el, procurorii îi mai au în vizor şi pe fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă (demis de premierul Ponta la 16 mai), dar şi pe fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu. În cercul suspecţilor se află şi omul de afaceri Radu Nemeş şi soţia acestuia, pentru complicitate la evaziune în legătură cu importul de produse petroliere, după cum susţin surse judiciare. Procurorii anticorupţie ar fi dispus începerea urmăririi penale împotriva lor, în acelaşi dosar în care este anchetat şi Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, împotriva căruia se declanşase deja urmărirea penală.

Ancheta

Conform unor surse DNA, procurorii au desfăşurat până acum în acest caz nu mai puţin de 40 de percheziţii. Dosarul a pornit de la omul de afaceri Radu Nemeş. Prin firmele pe care acesta le controla alături de soţie şi concubină s-ar fi importat produse petroliere de o anumită calitate, iar după intrarea în ţară, aceştia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate inferioară. Sursele citate precizează că prin această procedură ilegală s-a urmărit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere, în timp ce ele erau vândute în realitate pe piaţa neagră la o sumă mult ridicată.

Referitor la Blejnar, Comăniţă şi Secăreanu, surse din rândul anchetatorilor susţin că cei trei ar fi avut cunoştinţă de activităţile ilegale ale firmelor lui Nemeş, dar fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit.

Sorin Blejnar a declarat în direct pentru Realitatea TV că habar nu are despre această anchetă a procurorilor anticorupţie. „Nu am fost citat de DNA, nu ştiu despre ce e vorba. Nu am nicio legătură cu cei implicaţi în dosar", a spus fostul şef al ANAF.

Marta, „plantat" la Oil Terminal

Codruţ Marta a fost numit în noiembrie 2009 membru în Consiliul de Administraţie al Oil Terminal SA Constanţa. Numirea a fost semnată direct de ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu.  Oil Terminal are un rol important în zona tranzacţiilor petroliere, fiind unul dintre cei mai mari operatori maritimi de import-export.

Practic, prin controlul acestei societăţi de stat, se putea controla şi contrabanda cu produse petroliere. Codruţ Marta este implicat şi în dosarul orădeanului Peter Attila Racz, patron al rafinăriei „Crişana" din Suplacu de barcău. Racz este judecat pentru o evaziune de circa 20 de milioane de euro, prin contrabanda cu motorină derulată în Constanţa. Potrivit interceptărilor de la dosar, Attila Racz  comunica des la telefon cu Codruţ Marta, de la care primea indicaţii.

De exemplu, pe 24 septembrie 2010, Codruţ Marta i-a trimis un SMS lui Attila Racz: „Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie".

Fost şef „Doi şi-un sfert" ridicat de pe Autostradă

Fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Dan Florin Secăreanu a fost ridicat de anchetatori, ieri, de pe Autostrada A2, fiind dus la Bucureşti în faţa procurorilor DNA pentru a fi audiat într-un „caz vast" de evaziune fiscală, după cum au declarat surse judiciare.

Audierea nu a avut loc pentru că Secăreanu a refuzat să dea declaraţii. Aseară, la sediul DNA se mai aflau pentru audieri şapte administratori ai celor 24 de firme vizate în această anchetă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite