Se redeschide Procesul Ceauşeştilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Oprean, soţul  Zoei Ceauşescu (decedată în 2006), intenţionează să ceară rejudecarea procesului de la Târgovişte, în urma căruia Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la 25 decembrie 1989.

În prezent, ginerele dictatorilor se judecă pentru recuperarea tuturor bunurilor personale care i-au fost confiscate la Revoluţie, atât lui, cât şi fostei soţii.

„Intenţionăm să cerem rejudecarea procesului soţilor Ceauşescu şi, în acest context, să solicităm toate lucrurile. Până la urmă, trebuie să răspundă şi criminalii care i-au omorât pe socrii mei şi alţi tineri nevinovaţi, dar şi Parchetul pentru faptele procurorilor respectivi", a declarat Mircea Oprean.

Referitor la bunurile personale ale familiei Ceauşescu, într-un articol special dedicat Procesului pe 26 ianuarie 2012, „Adevărul" a consemnat declaraţia fostului procuror militar Mihai Popov, care consideră că încadrarea dictatorilor la „genocid" a fost făcută special pentru confiscarea averii. O încadrare penală la „instigare la omor deosebit de grav" (conformă cu realitatea) nu ar fi atras şi posibilitatea confiscării.

„Procesul de la Târgovişe a fost o ruşine, s-au încălcat o mulţime de proceduri şi le-au fost aduse acuzaţii absurde soţilor Ceauşescu. Ei trebuiau trimişi în judecată pentru infracţiunea de instigare la omor deosebit de grav, care putea atrage inclusiv pedeapsa cu moartea. Dar condamnarea pentru instigare la omor deosebit de grav nu atrage după sine şi nu dă dreptul la confiscarea totală a averii, spre deosebire de condamnarea pentru genocide", ne-a declarat Oprean. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite