Taxa pe fast food şi pe berea cu alcool figurează în proiectul noi legi a sănătăţii, anunţă ministrul Cepoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii
Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, îşi doreşte ca noua lege a sănătăţii să prevadă taxarea produselor de tip fast food şi a berii cu alcool, decizia este însă una politică, aşa încât rămâne de văzut dacă reglementarea va fi acceptată de Cabinetul Ponta.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, joi, că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli.

"Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast food... Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor” , a explicat ministrul Sănătăţii.

Deocamdată  este vorba doar de proiectul legii, la care se lucrează acum, decizia finală fiind însă una de ordin politic, deci rămâne de văzut dacă se va adopta în această formă, a adăugat Cepoi.

Reamintim că berea nu intră în în categoria produselor alcoolice pe care se aplică acum taxa de viciu.

Această idee a mai fost discutată şi pe timpul guvernelor conduse de Emil Boc.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea anul trecut că lista produselor alimentare ce ar putea fi taxate sunt produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală.

Patronatele au replicat însă că suprataxarea aceasta va duce la creşterea preţului alimentelor în medie cu peste 20 la sută şi la disponibilizarea a peste 30.000 de salariaţi din industria alimentară.

Suprataxarea produselor bogate în grăsimi sau zahăr se practică în mai multe state din lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite