Se întorc zăpezile, gerul nu se lasă. Peste 42.000 de persoane sunt izolate în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele de deszăpezire  au devenit o prezenţă permanentă pe drumuri şi şosele
Utilajele de deszăpezire au devenit o prezenţă permanentă pe drumuri şi şosele

Un weekend cu temperaturi negative extreme, urmat de zile cu ninsori – cam aşa arată previziunile meteo ale perioadei următoare.

UPDATE 16.20

13 drumuri închise şi 160 de trenuri anulate

Din cauza condiţiilor meteorologie nefavorabile circulaţia rutieră era închisă, vineri, la ora 15.00, pe 13 drumuri, fiind îngreunată pe alte 20, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drmuri Naţionale din România (CNADNR).

Astfel, erau închise Autostrada A2 (Bucureşti - Feteşti); DN 1D (Albeşti - Urziceni); DN 21A (Bărăganu - Ţăndărei); DN 22 (Râmnicu Sarat - Brăila); DN 23 (Focşani - Brăila); DN 23A (Milcovul - Gologanu - Ciorăşti; DN 23B (Măicăneşti - Ciorăşti; DN 24D (Bârlad - Cuca - Galaţi; Bârlad - Tuluceşti); DN 2C (Costeşti - Slobozia); DN 2N (Bogza - Jitia); DN 2R (Jitia - Vinteleasa; DN 3 (Lehliu Gară - Ostrov) şi DN 65A (Roşiorii de Vede - Turnu Măgurele).

De asemenea, site-ul CNADNR notează şi ele 160 de trenuri anulate din cauza intemperiilor.

UPDATE 15.13 Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat în urmă cu câteva minute, într-o intervenţie TV, că în judeţ sunt pe

ste 42.000 de persoane izolate, fără hrană şi fără apă.

Până în prezent, 129 de persoane au murit, cinci dintre cauzele de deces fiind atribuite hipotermiei. Deocamdată, morţii nu pot fi îngropaţi pentru că trupurile neînsufleţite nu au fost evaluate de medicii legişti. Aceştia trebuie să excludă oficial omorul din rândul cauzelor de deces, cadavrul putând fi încredinţat, ulterior familiei, pentru a fi înmormântat.

UPDATE 14.39 Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Mihai Capră, a spus vineri că, în prezent, sunt 130 de dumuri judeţene cu circulaţie blocată şi şapte cu circulaţia îngreunată, fiind în continuare 78 de localităţi izolate, faţă de 153, câte erau joi după-amiază.

UPDATE 14.17 Din cauza condiţiilor meteorologie nefavorabile circulaţia rutieră este închisă pe 16 drumuri, fiind îngreunată pe alte 32, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drmuri Naţionale din România (CNADNR).

Sunt închise:

A2 (Bucureşti - Feteşti); DN 1D (Albeşti, judeţul Argeş - Urziceni); DN 21A (Bărăganul, judeţul Brăila - Ţăndărei); DN 22 (Râmnicul Sărat, judeţul Buzău - Brăila); DN 23 (Focşani - limita judeţului Brăila; Focşani, judeţul Vrancea-Măicăneşti); DN 23A (Milcovul; Gologanu, judeţul Vrancea-Ciorăşti).

De asemnea, circulaţia este închisă pe:

DN 23B (Măicăneşti - Ciorăşti, judeţul Vrancea; DN 24D (Bârlad - Cuca - Galaţi; Bârlad - Tuluceşti, judeţul Galaţi); DN 2C (Costeşti - Slobozia); DN 2L (Tişiţa - Satu Nou - Ciorăşti); DN 2M (Focşani - Butucoasa; Odobeşti - Andreiaşu de Jos, judeţul Vrancea); DN 2N (Bogza - Jitia);

DN 2R (Jitia - Vintileasa, judeţul Vrancea); DN 3 (Lehliu Gară, judeţul Călăraşi - Ostrov, judeţul Constanţa); DN 65A (Roşiori de Vede - Turnu Magurele); DN 65E (Roşiori de Vede - Furculeşti).

UPDATE 13:07 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, i-a trimis, vineri, în regim de urgenţă în judeţul Buzău pe chestorul de poliţie Ioan Dascălu şi pe adjuncţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru a coordona, din teren, acţiunile de limitare a efectelor fenomenelor meteo nefavorabile din această zonă. Citește aici mai multe!

UPDATE 13.01 Bilanţul morţilor din cauza frigului a ajuns la 57 de oameni

Numărul persoanelor fără adăpost şi a celor cu hipotermie, transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în ultimele 24 de ore, este de 223. Dintre acestea, 144 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile si compartimentele de primiri urgenţă.

La nivel naţional, s-au mai înregistrat 13 decese în judeţele Alba, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Mehedinţi (2), astfel încât numărul deceselor din cauza hipotermiei severe înregistrate de la avertizarea Cod galben de ger emisă de meteorologi, şi până în prezent, se ridică la 57.

UPDATE 12:50 Navigaţia cu bacul pe Dunăre, între România şi Bulgaria, este întreruptă prin punctele de trecere a frontierei Calafat-Vidin şi Bechet-Oreahovo din cauza blocurilor de gheaţă de pe fluviu. Conform Inspectoratului Teritorial de Frontieră Giurgiu, până la reluarea traficului poliţiştii de frontieră îi îndrumă pe pasageri către punctele de trecere a frontierei Giurgiu şi Porţile de Fier II (Mehedinţi).

UPDATE 11:20 Cele 26 de trenuri care ar fi trebuit să plece astăzi din Gara de Nord din Capitală au fost anulate. De asemenea, niciunul dintre trenurile Regio, care fac legătura între București Nord și Aeroportul Otopeni, nu circulă astăzi. Citește aici mai multe detalii!

UPDATE 11:00 Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuă să fie izolaţi, vineri, iar jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, în timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.

UPDATE 09:10 Centura Capitalei s-a închis din nou pentru deszăpezire între Jilava şi Bragadiru.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Ilfov, începând cu ora 8:25, traficul rutier DN Centura Bucureşti se va închide între intersecţiile cu DN5 şi DN6, pe timpul deszăpezirii căii ferate paralele.

UPDATE 08.30 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit datelor primite de la dispeceratele judeţene de poliţie, la această oră circulaţia vehiculelor este întreruptă, din cauza poleiului, zăpezii şi a viscolului, pe următoarele artere rutiere:

- Autostrada A2 - segmentul Bucureşti - Feteşti;

- judeţul Brăila - DN22 Brăila - Grădiştea;

DN23 Brăila - Olăneasca;

- judeţul Buzău - DN2C Costeşti - Padina;

DN22 Râmnicu Sărat - Brăila;

- judeţul Călăraşi - DN3 Călăraşi - Lehliu-Gară;

- judeţul Galaţi - DN24D Cuca - Vârlezi;

- judeţul Ialomiţa - DN1D Urziceni - Albeşti-Paleologu;

DN2C Tovărăşia - Slobozia;

DN21A Tăndărei - Bărăganu;

- judeţul Prahova - DN1D Albeşti Paleologu - Urziceni;

- judeţul Teleorman - DN65A Roşiori de Vede - Turnu Măgurele;

DN65E Roşiori de Vede - Furculeşti.

- judeţul Vrancea - DN2M Focşani - Odobeşti;

DN2N Bogza - Dumbrăveni - Jitia;

DN23A Gologanu - Ciorăşti;

DN23B Măicăneşti - Ciorăşti;

DN2R Jitia - Vintileasca;

DN23 Focşani - limita jud. Brăila;

DN2L Tişiţa - Satu Nou - Panciu

În total, sunt 20 tronsoane cu traficul rutier întrerupt, pe 16 drumuri naţionale, la care se adaugă Autostrada A2 Bucureşti - Feteşti.

Drumurile naţionale pe care există mai multe segmente cu circulaţia auto întreruptă sunt următoarele:

• DN22 - în judeţele Brăila şi Buzău;

• DN23 - în judeţele Brăila şi Vrancea;

• DN2C - în judeţele Buzău şi Ialomiţa;

• DN1D - în judeţele Ialomiţa şi Prahova.

***

Mai puţin de jumătate dintre unităţile de învăţământ din ţară au rămas cu activitatea suspendată, ca urmare a uşoarei ameliorări a vremii. Iar dintre drumurile naţionale, doar 24 mai sunt blocate în acest moment. 

Ieri, în jurul prânzului, a fost redeschisă circulaţia pe Centura Bucureştiului, dar şi pe Şoseaua Bucureşti - Giurgiu. La închiderea ediţiei, printre tronsoanele blocate reamintim autostrada A2 pe traseul Bucureşti - Feteşti, DN 1D Albeşti - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 2C Costeşti - Slobozia şi DN 3A Lehliu - Drajna, potrivit comunicatelor oficiale ale Companiei Naţionale de Autostrăzi.

Referitor la programul şcolilor şi grădiniţelor, 2.952 de unităţi de învăţământ au rămas închise, potrivit datelor oficiale remise de Ministerul Educaţiei. În cele 21 de zone ale ţării în care cursurile au fost întrerupte au rămas acasă 395.623 de elevi.

Cele mai multe unităţi şcolare închise s-au înregistrat în Iaşi (687), Buzău (622), Vrancea (422), Galaţi (244) şi Călăraşi (184). De asemenea, în judeţul Dolj, cursurile au fost suspendate pentru toate şcolile din mediul rural. În prezent, comandamentele de urgenţă din fiecare zonă vor hotărî pe plan local dacă vor mai ţine sau nu şcolile şi grădiniţele închise, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Ger de crapă pietrele

Gerul continuă, motiv pentru care codul galben se păstrează până duminică, 12 februarie, avertizează meteorologii. Cel puţin până duminică, întrucât prognoze exacte nu se pot elabora decât pentru trei zile.

Gerul este adus de aerul polar venit din Rusia, iar specialiştii Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) nu ex­clud posibilitatea ca acesta să se simtă în toată Europa până la sfârşitul lunii. Potrivit OMM, acest februarie este cel mai rece din 1986 încoace. Cele mai scăzute temperaturi, de minus 39 de grade, au fost atinse acum câteva zile în Cehia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va decide în această dimineaţă, pe baza ultimelor hărţi, dacă stopează avertizarea duminică la ora 10.00 sau o mai prelungeşte. Până atunci vom avea minime de până la minus 25 de grade Celsius, în a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă, iar temperaturile diurne nu vor urca până la minus 4 grade. Cele mai coborâte temperaturi se vor înregistra în Moldova şi în depresiuni.
Zăpezile revin sâmbătă, în vestul şi sud-vestul ţării. Duminică, ninsoarea se extinde, va ninge şi în sud (inclusiv în Bucureşti), în sud-est şi în nordul ţării. De luni, spun meteorologii, va ninge în toată România. Deocamdată, meteorologii nu ştiu cât de tare va ninge sau cât de puternic va fi vântul.

Sârbii dinamitează Dunărea

Dunărea, al doilea fluviu ca mărime din Europa, este îngheţat în mai multe zone. Acesta este şi motivul pentru care traficul fluvial a fost suspendat în mai multe ţări din estul Europei, provocând pagube semnificative. Guvernul de la Belgrad a decis să spargă gheaţa ca să prevină inundaţii după ce apele Dunării se vor dezgheţa. Circa 90% din suprafaţa Dunării (partea sârbă) este acoperită cu gheaţă. În practică va pune acest plan armata sârbă, care va folosi material explozibil mai cu seamă în zonele în care stratul de gheaţă depăşeşte 15 centimetri. Traficul pe Dunăre este blocat şi în Bulgaria, Croaţia şi România.

39 de grade sub zero au fost înregistrate zilele trecute în Cehia, cea mai scăzută temperatură din Europa de până acum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite