Scutul american nu protejează sud-estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul SUA riscă să provoace diviziuni în cadrul NATO, susţine secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a avertizat că

Proiectul SUA riscă să provoace diviziuni în cadrul NATO, susţine secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a avertizat că Alianţa riscă să fie divizată în cazul scutului american antirachetă, deoarece sistemul nu protejează toate statele europene de eventualele rachete balistice iraniene.

Oficialii NATO susţin că programul iniţiat de Statele Unite va proteja aproape întreaga Europă, dar nu şi ţările din sud-estul continentului, unde va fi nevoie de amplasarea unui sistem cu rază mai scurtă de acţiune din cauza distanţei reduse faţă de Iran.

În opinia lui Scheffer, Europa ar trebui să-şi înfiinţeze propriul sistem de apărare, care să îl dubleze pe cel american. Şi aceasta pentru că scutul american nu protejează toate statele europene de eventualele rachete balistice iraniene. "Înregistrăm progrese privind dezvoltarea unor sisteme care să asigure protecţie în special a trupelor dislocate, şi mai puţin a oraşelor şi a anumitor teritorii. Ar putea exista o legătură între cele două sisteme la un moment dat", a declarat secretarul general al NATO într-un interviu acordat "Financial Times". El s-a declarat convins de necesitatea unui scut antirachetă pentru Europa, "ţinând cont de testele nucleare nord-coreene, de capacitatea nucleară şi de declaraţiile iranienilor". Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a respins protestele Rusiei faţă de instalarea scutului antirachetă, dezvăluind că interceptoarele ce urmează a fi instalate în Polonia "nu vor diminua capacitatea de primă lovitură" a Rusiei.

Păreri împărţite

Unii oficiali NATO susţin că "umbrela" americană va lăsa descoperite ţările din sud-estul continentului, mai ales Turcia, Grecia şi Italia. În această zonă va fi necesară amplasarea unui alt sistem antirachetă. Alţi experţi susţin însă că state din sudul şi sud-estul Europei ar putea beneficia de protecţia asigurată de scutul antirachetă care ar putea fi amplasat în Polonia şi Cehia, până la începutul deceniului viitor.

Atunci când vine vorba de apărarea antirachetă nu se poate vorbi de o ligă A şi o ligă B în cadrul NATO. În ceea ce mă priveşte, principiul de bază este indivizibilitatea securităţii
Jaap de Hoop Scheffer,
secretarul general al NATO

SUA nu intenţionează să-şi extindă "umbrela"

SUA nu intenţionează, în prezent, să îşi extindă scutul antirachetă din Europa în alte ţări decât Polonia şi Cehia, după cum a declarat un responsabil militar american, citat de AFP. "Nu avem, în prezent, niciun proiect pentru a-l extinde în alte ţări", a declarat directorul Agenţiei americane pentru Apărare Antirachetă, generalul Henry Obering. Statele din sud-estul Europei, precum România, Bulgaria, Turcia sau Italia, au sau vor avea pe teritoriul lor baze militare americane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite