Scumpirile se vor tempera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţinta de inflaţie se menţine la 3,5% atât pentru 2009, cât şi pentru 2010, a anunţat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu , la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Şeful băncii centrale este convins că media scumpirilor – inflaţia – va fi din ce în ce mai mică în următoarele luni, datorită, în primul rând, contracţiei cererii şi scăderii potenţialului de depreciere a leului.

Creditarea va creşte mai întâi pentru firme

Printre argumentele invocate pentru scăderea dobânzii-cheie la 9,5% se numără revenirea inflaţiei pe o traiectorie descendentă şi continuarea ajustării rapide a deficitului de cont curent.

Creditarea va creşte în perioada următoare ceva mai rapid pe segmentul împrumuturilor pentru companii, a mai declarat Isărescu, adăugând că “nu există neapărat o blocare a creditării pentru toate băncile”. Vor fi “modificări extrem de importante în piaţa bancară, inclusiv în privinţa expunerii băncilor”, a spus Isărescu.

Vasilescu: „Adio bunăstare pe datorie!“

Viaţa pe datorie şi bunăstarea pe datorie nu vor mai fi posibile, pentru că şi în România au fost cazuri de acordare a unor credite câtorva persoane care nu aveau niciun ban în buzunar, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

“Această criză trebuie să schimbe abordarea. Bunăstarea pe datorie nu va mai fi posibilă pentru multă vreme de acum încolo”, a conchis Vasilescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite