Scumpirea medicamentelor, doar la stabilizarea cursului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debusolările monedei naţionale sunt luate ca pretext de importatori şi distribuitori, în scopul scumpirii produselor farmaceutice. În toată această săptămână, Ministerul Sănătăţii

Debusolările monedei naţionale sunt luate ca pretext de importatori şi distribuitori, în scopul scumpirii produselor farmaceutice.

În toată această săptămână, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au desfăşurat ample acţiuni de control la farmaciile care au contract cu CNAS de distribuire a medicamentelor gratuite şi compensate. Surprizele n-au întârziat să apară, dar rezultatul final al controalelor va fi făcut public abia în săptămâna care urmează.


La Cluj, doar o farmacie din trei mai elibera, joi, medicamente subvenţionate, potrivit directorului CJAS, Mircea Moroşan. Situaţie paradoxală, dat fiind faptul că directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP Cluj), Nicolae Deleanu, a declarat, la rândul său, că echipele de control comune ale CJAS, ASP şi firmelor de medicamente nu descoperiseră, până în ziua respectivă, stocuri epuizate de medicamente sau medicamente care nu se pot livra farmaciilor sau spitalelor.


"Nu există probleme cu medicamente în spitale. Nu există spital în care stocurile de medicamente să nu ajungă o lună şi jumătate sau două luni", a spus Deleanu. "Este o falsă criză a medicamentelor! Dar la fel de adevărat este că importatorii şi distribuitorii de medicamente fac presiuni asupra noastră ca să permitem ajustarea preţurilor la medicamente, pe motiv că leul s-a depreciat şi importurile sunt mai scumpe", afirmă ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.


Medicamente dosite = sancţiune


"Dar de ce nu spun că, în vara anului trecut, când cumpărau un euro cu 3,11 lei, au câştigat enorm pentru că au importat la preţuri mai mici? Pentru că ei n-au ieftinit medicamentele atunci când moneda naţională s-a întărit!", se întreabă retoric înaltul oficial guvernamental.


"Unele farmacii chiar au încercat să-şi scoată produsele de pe rafturi, pentru a da senzaţia lumii că nu-şi mai pot permite să le vândă, din cauza preţului prea mic! De aceea şi facem acum controale, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Toate farmaciile care au fost găsite în neregulă vor rămâne fără contractul de distribuţie a medicamentelor gratuite şi compensate. Şi asta nu-i nimic! Le voi trimite pe cap şi Fiscul, şi Garda Financiară", ameninţă ministrul sănătăţii. Nicolăescu a mai precizat că, până când nu se va ajunge la un curs stabil leu-euro, nu va permite sub nicio formă scumpirea medicamentelor.


Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, prof. dr. Dumitru Lupuleasa, a fost de acord - cu unele rezerve, totuşi... - că autorităţile sanitare, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate, pot dispune rezilierea contractului cu o anumită farmacie, dacă şeful unităţii nu aduce în cel mult 48 de ore medicamentele din programul naţional de sănătate, solicitate de bolnavi.

"Dar dacă însă farmacistul nu are în unitate medicamente din programele naţionale de sănătate pentru livrarea cărora a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, întrucât respectivele produse nu au fost găsite în depozitele distribuitorilor sau importatorilor, ministrul sănătăţii nu poate dicta nicio măsură punitivă", a precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor.


"Mai mult, autorităţile pot sancţiona farmacistul vinovat reziliind contractul pe care l-au încheiat, dar nu pot dispune închiderea farmaciei", a mai spus Lupuleasa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite