Scumpirea căldurii amorsează bomba socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigacaloria, produsă de Electrocentrale Bucureşti, se va scumpi de la 980.000 lei, cât este acum, la cel puţin 1.481.000 lei, susţin surse autorizate. În restul ţării, aceasta va ajunge la

Gigacaloria, produsă de Electrocentrale Bucureşti, se va scumpi de la 980.000 lei, cât este acum, la cel puţin 1.481.000 lei, susţin surse autorizate. În restul ţării, aceasta va ajunge la 1.250.000 lei.
Scumpirea se va face la centralele care produc pe gaze şi păcură, combustibili care au atins majorări de preţ de 75 şi, respectiv, 40%, între 1 ianuarie 2005 şi 1 ianuarie 2006. Mai mult, acestor scumpiri li se adaugă şi preţul taxat de distribuitorii de agent termic. RADET, spre exemplu, adaugă propriul preţ de 500.000 lei/gigacalorie, susţin surse specializate. Cum ultima scumpire, de 20%, a fost la 1 noiembrie 2005, o nouă majorare cu 20-40% ar putea duce la grave probleme sociale, declară preşedinţi ai asociaţiilor de locatari.
8.000.000 lei/lună, pentru ÎncĂlzire
Dacă preţul gigacaloriei şi, în final, al costului căldurii vor ajunge la cote de neimaginat, asociaţiile de locatari se aşteaptă la noi valuri de debranşări de la sistemul centralizat.
"Oamenii au ajuns la limita de suportabilitate. Oraşul Lugoj este total debranşat, iar familiile se adună câte cinci în bucătărie pentru a supravieţui pe timpul iernii", susţine Petru Olaru, preşedintele Asociaţiei locatarilor din Timişoara. Nici în oraşul de pe Bega situaţia nu e mai bună, cu atât mai mult cu cât şi timişorenii care au rămas la încălzirea centralizată, cât şi cei care şi-au pus centrale de apartament sunt foarte speriaţi. "În blocurile debranşate, oamenii au ajuns să plătească şi câte 7.000.000-8.000.000 lei/lună doar pentru încălzire. Este inacceptabil. Vor reîncepe debranşările, iar locatarii nu vor avea alternativă. Situaţia este deja periculoasă. Cei care ne tot cresc preţul gazelor nu sesizează pericolul? România nu poate supravieţui la preţuri europene", mai susţine Petru Olaru. Centralele pe lignit nu scumpesc preţurile Centralele care produc concomitent energie electrică şi termică, dar pe cărbune, şi nu pe gaz, nu sunt pe pierderi. Este exemplul centralelor Turceni, Rovinari şi Işalniţa - Craiova. "Craiova nu are pierderi, suportă bine costurile. Lignitul ne salvează. În plus, nici nu vreau să ne pierdem consumatorii", ne-a declarat Constantin Bălăşoiu, directorul general al Complexului Işalniţa Craiova. Întrebat dacă îi ia cineva consumatorii, acesta ne-a replicat: "Nu-i ia nimeni, dar îşi pot debranşa apartamentele de la sistemul centralizat. În plus, nici nu este momentul pentru scumpiri. De-abia s-au majorat gazele şi vrem să scumpim gigacaloria? Consumatorii nu pot suporta două scumpiri consecutive - la 1 ianuarie gazele şi la 1 februarie, căldura", susţine Bălăşoiu. Concluzia noastră: se poate şi fără scumpiri, acolo unde s-au făcut modernizări şi reduceri de costuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite