Scumpirea alimentelor de bază este iminentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile de producţie au crescut atât de mult, încât preţurile finale la pâine, lapte, carne sau zahăr nu mai pot fi ţinute în frâu. Atât sindicatele, cât şi patronatele din industria

Costurile de producţie au crescut atât de mult, încât preţurile finale la pâine, lapte, carne sau zahăr nu mai pot fi ţinute în frâu.

Atât sindicatele, cât şi patronatele din industria alimentară au revenit, ieri, cu un avertisment mai vechi: se vor scumpi alimentele de bază! De data aceasta, până la afişarea noilor preţuri (semnificativ mai mari), nu ar mai fi rămas decât câteva zile, pentru că producătorii sunt nevoiţi să transfere către consumatori scumpirile din ultima perioadă.


Gazele sunt mai scumpe cu 3,5%, materiile prime - cu 20%, costurile cu manopera au crescut cu 16%, iar leul s-a devalorizat cu 9%. Acestea ar fi principalele argumente pentru care, potrivit producătorilor, preţurile finale ale alimentelor de bază - carne, lapte, zahăr, ulei, pâine etc. - vor creşte imparabil în următoarele zile.

Preţul pâinii ar putea să se dubleze

"Sunt date reale, cheltuielile producătorilor au crescut simţitor, dar la tejghea încă nu s-au văzut aceste scumpiri. Acum, a devenit iminent transferul scumpirilor, de la producător la consumatorul final", ne-a declarat preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

El a evitat, însă, o prognoză în procente pentru viitoarele creşteri de preţuri, considerând că fiecare producător în parte va aplica scumpiri după propriile calcule şi modele. Cea mai mare creştere a preţurilor s-ar putea înregistra în cazul pâinii, pentru că grâul este practic de două ori mai scump, factor la care se adaugă influenţele de cost enumerate mai sus.

"Scumpirea nu va fi bruscă şi imediată, dar după toate calculele preţul din această toamnă ar trebui să fie dublu faţă de cel din vară. Majorări de preţ aplică fiecare panificator în parte, după cum îi permite piaţa, şi până acum - cu toate creşterile de cost - nu am avut decât un plus de 5%", ne-a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie.

Sindicatele invocă seceta şi preţul gazelor

Ceva mai ferm în discursul privind scumpirile este Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). El a declarat agenţiilor de presă că producătorii "sunt obligaţi" să crească preţul alimentelor de bază - pâine, zahăr, ulei sau lactate. Această majorare ar fi justificată de "costurile materiei prime, care nu este suficientă din cauza secetei, şi de scumpirea gazelor naturale, astfel că putem spune că preţurile vor exploda în cel mult două săptămâni".

Dragoş Frumosu a precizat că primele scumpiri vor fi anunţate la zahăr şi la lactate, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni.

"În zilele următoare ne aşteptăm ca zahărul să se scumpească cu 10%, iar produsele lactate - cu până la 20%. Însă, în cel mult două săptămâni, uleiul se va scumpi cu 15%, această majorare fiind valabilă şi pentru pâine", a menţionat Frumosu (a se compara estimările pentru pâine cu cele anunţate de liderul patronal din acest domeniu).

Potrivit şefului FSIA, cea mai mare scumpire, respectiv de 40%, va fi înregistrată la conservele de legume şi fructe. Reprezentanţii patronatului din industria conservelor de legume şi fructe (Romconserv) au anunţat, în cursul verii, scumpiri cu până 50%, ca urmare a majorării preţurilor la materia primă.
"Pentru a nu se distruge industria alimentară, statul ar trebui să intervină şi, în special, Ministerul Agriculturii ar trebui să discute cu patronatele şi să elaboreze o politică coerentă", conchide Dragoş Frumosu.

Creşteri estimate de preţuri

Pâine (50-100%)
Lactate (20%)
Carne (20-30%)
Ulei (15%)
Zahăr (10%)
Conserve de legume (40-50%)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite