Scrisoarea de la Justiţie: destinatarul – UE, expeditorul – nu e!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a negat, ieri, informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi cerut, prin intermediul unei scrisori adresate Comisiei Europene, eliminarea referirilor

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a negat, ieri, informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi cerut, prin intermediul unei scrisori adresate Comisiei Europene, eliminarea referirilor pozitive din Raportul de ţară la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

El a arătat totuşi că la Comisia Europeană a ajuns un document redactat de experţii Ministerului Justiţiei care conţinea observaţii la proiectul de raport. Conform procedurilor, Comisia Europeană are dreptul să solicite punctul de vedere al Ministerului Justiţiei asupra corectitudinii informaţiilor. "Nu am avut cunoştinţă de conţinutul documentului, înainte de a fi transmis la Comisia Europeană", a precizat ministrul justiţiei. El a admis însă că documentul conţine informaţii corecte şi poziţii exprimate public de Ministerul Justiţiei în timpul mandatului său. Totuşi, în mod normal, experţii ministerului nu aveau abilitatea să transmită în numele MJ nicio scrisoare fără acordul prealabil al ministrului Chiuariu. Observaţiile din document nu se referă la concluziile raportului, ci au în vedere constatările şi referirile care, în opinia Ministerului Justiţiei, nu reflectă întocmai realitatea.

Cine a sabotat?

În presa de ieri, s-a vehiculat ideea că Tudor Chiuariu ar fi sabotat România la Bruxelles trimiţând o scrisoare în care ar fi cerut eliminarea laudelor la adresa DNA. Trebuie precizat că documentul în cauză nu conţinea semnătura ministrului. "Speculaţiile făcute pe marginea acestui subiect încearcă să umbrească faptul că Raportul Comisiei din 27 iunie a fost pozitiv", a adăugat Chiuariu, care a subliniat faptul că ministerul pe care îl coordonează a urmărit, pe tot parcursul schimbului de informaţii cu experţii comisiei, ca datele să fie prezentate corect şi obiectiv.

Şi Macovei a făcut reclamaţii la CE

Un document cu aceeaşi destinaţie a fost transmis şi de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei prin intermediul Iniţiativei pentru o Justiţie Curată. Raportul întocmit de IJC transmis Comisiei Europene conţinea o serie de critici la adresa Justiţiei din România. În altă ordine de idei, în niciunul dintre dosarele de mare corupţie întocmite de DNA, instanţele nu au pronunţat condamnări definitive şi irevocabile. Mai mult, un număr semnificativ de dosare a fost retrimis procurorilor anticorupţie pentru completarea sau chiar refacerea urmăririi penale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite