Scrisoare către preşedinte de la Ana Blandiana, Romulus Ruşan şi Dorin Tudoran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorii Ana Blandiana, Dorin Tudoran şi Romulus Rusan  i-au făcut un apel scris preşedintelui Traian Băsescu pentru a interveni în soluţionarea de către justiţie a revendicărilor faţă de care preşedintele Asociaţiei 21 decembrie, Teodor Mărieş, a intrat din nou, din 12 ianuarie, în greva foamei.

Cei trei au subliniat faptul că sâmbătă, 6 februarie, se împlinesc în total o sută de zile de greva foamei pentru Teodor Mărieş.

"Stimate domnule preşedinte, vă scriu, în calitatea mea de preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, în legătură cu greva foamei în care a reintrat Teodor Mărieş pentru a obliga justiţia română să se supună hotărârii CEDO de predare a dosarelor Revoluţiei organizaţiei '21 Decembrie', şi a face astfel un prim pas spre aflarea adevărului despre un moment esenţial al istoriei noastre recente.  Morţii revoluţiei sunt victime ale comunismului, iar dumneavoastră sunteţi cel ce a dat citire în Parlamentul României, la 18 decembrie 2006, actului de condamnare a comunismului. Fără deschiderea arhivelor şi fără eradicarea minciunii pe care s-a întemeiat şi care a întreţinut puterea primilor ani de după '89, acest act ar rămâne o formă fără fond. 'Cazul Mărieş' nu pune în discuţie doar viaţa unui om, ci însăşi existenţa statului de drept care ar trebui să fie ţara al cărei preşedinte sunteţi"
, spune Ana Blandiana în apelul său către şeful statului.

La rândul său, Romulus Rusan, fost membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, l-a rugat pe preşedintele Traian Băsescu să fie alături de cei care iubesc dreptate şi libertatea. "Tocmai în aceste zile lucrez la finalizarea unui dicţionar al celor decedaţi în închisorile, lagărele de muncă, deportările şi locurile de domiciliu forţat, incluzând peste 20 000 de victime ale comunismului. Partea finală a acestei 'Cărţi a Morţilor' este dedicată celor peste 1.100 de morţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ceea ce m-a izbit parcurgând, nume de nume, acest imens pomelnic al celor ce şi-au pierdut viaţa în numele libertăţii este marea lor diversitate: adolescenţi şi pensionari, muncitori şi artişti, femei casnice ucise în locuinţa lor sau militari în termen împuşcaţi în urma unor ordine haotice. Toţi îşi cer dreptatea, după ce s-au sacrificat pentru libertate. (...) Iată de ce vă rog ca, în continuarea demersurilor pe care le-aţi întreprins cu câteva luni în urmă, să faceţi tot ce intră în prerogativele dvs prezidenţiale pentru ca dosarele Revoluţiei să fie redate în întregime celor ce au obţinut acest drept de la CEDO: revoluţionarilor români", a spus Romulus Rusan.

Scriitorul Dorin Tudoran reaminteşte că şeful statului a promis, la începutul primului său mandat, că va fi preşedintele tuturor românilor, subliniind că el nu a încetat să creadă în aceasta, notează Agerpres.

'"A fi astăzi şeful statului român înseamna a fi, deopotrivă, preşedintele românilor scăpaţi cu viaţă în decembrie 1989 ca şi al celor ucişi atunci. Cei care v-au votat au pus în mâinile dumneavoastra şi liniştea pe care o aşteapta morţii lor. Cei care nu v-au votat aşteapta şi ei linişte pentru morţii lor. Cine nu îşi îngroapa morţii cum se cuvine, nu merită să trăiască. Daţi celor ucişi liniştea pe care nu şi-o găsesc; celor vii - liniştea că merită să trăiască. Fiţi cel ce ofera României şansa de-a nu mai sări dintr-o obsesie în alta. Altfel, ne transformăm într-un popor de somnambuli şi, odată ajunşi pe streaşina casei, abisul ne poate înghiţi în orice clipă. Celor ce au ucis la ordin, oferiţi-le liniştea că nu li se va mai da vreodată un asemenea ordin. Celor ce au ordonat să se tragă în semenii lor, oferiţi-le certitudinea că ştim cine sunt, dar şi liniştea că în ei sau în urmaşii lor nu se va trage vreodată", a subliniat Dorin Tudoran în apelul său către şeful statului.

Ana Blandiana este director al Fundaţiei Academia Civică, iar Romulus Rusan deţine funcţia de director al Centrului Internaţional de Studii asupra comunismului.

Dorin Tudoran este scriitor, ziarist şi analist politic. A emigrat în Statele Unite în 1985 după câţiva ani de dizidenţă şi o grevă a foamei de 40 de zile. Pe 15 ianuarie 2010, Dorin Tudoran a fost distins cu Premiul Naţional de Poezie 'Mihai Eminescu' pentru Opera Omnia, printre laureaţii acestui premiu fiind Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Şerban Foarta, Gabriela Melinescu, Emil Brumaru, Mircea Ivănescu, Gellu Naum şi Mihai Ursachi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite