Scolile - impartite in asistentiale si competitionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul National de Acreditare Academica si Comisia de Acreditare din Preuniversitar se desfiinteaza

Executivul a adoptat, ieri, regulamentele de organizare si functionare ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) si Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Acestea vor urmari calitatea educatiei oferite de institutiile de invatamant preuniversitar, superior, precum si de alte organizatii furnizoare de programe de studiu, vor autoriza functionarea universitatilor si a scolilor si vor stabili standarde de calitate. ARACIP este condusa de un presedinte si de un vicepresedinte si dispune de experti si personal administrativ, angajati prin concurs. Numarul maxim de posturi ai ARACIP este de 50, din care 45 sunt posturi de executie si 5 de conducere. ARACIP va fi condusa timp de 6 luni de un consiliu interimar, format din presedinte si vicepresedinte si alti 10 membri. Cat priveste Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), aceasta va prelua toate atributiile Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) incepand cu 20 octombrie. ARACIS are propriii evaluatori care vor lucra pe domenii de studiu si foloseste colaboratori externi, experti in domeniul de activitate al agentiei. Agentia are in structura un Consiliu, alcatuit din 15 membri cu functii didactice de predare in invatamantul superior, un Birou Executiv, un Departament de Asigurare a Calitatii, un Departament de Acreditare si un aparat tehnic. Presedintele si vicepresedintele sunt alesi de plenul Consiliului. Numarul maxim de posturi ale ARACIS este de 50, din care 35 sunt angajati in aparatul tehnic. Timp de cel mult 6 luni, ARACIS va fi condusa de un consiliu interimar, alcatuit din 15 membri cu functii didactice de predare in invatamantul superior, din care 8 sunt propusi de MEC si 7 de Conferinta Nationala a Rectorilor.

Unitatile de invatamant nu vor mai primi bani de la stat decat daca sunt performante. Ministrul Miclea a anuntat ca, de maine, Agentiile de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar si Superior vor da note scolilor si facultatilor romanesti. "Se va stabili o ierarhizare a universitatilor, iar banul public va fi dirijat in functie de calitate. Acolo unde se face scoala de calitate, se vor da bani publici", a spus Miclea. Oficialul apreciaza ca vor disparea fie universitati in care nivelul de instruire lasa de dorit, fie programe de studii. In preuniversitar, evaluarile vor imparti scolile in doua categorii: asistentiale (slabe) si competitionale (bune). "Daca in aceesi zona exista doua scoli cu o calitate diferita, scoala mai proasta va fi absorbita de cea buna", a spus Miclea. In acest fel, parintii vor putea alege scoala care se potriveste cel mai bine nivelului de instruire a copilului.

250 miliarde de lei de la parlament pentru Educatie
Coalitia majoritara a identificat, luni seara, o suma de 250 miliarde de lei care poate fi transferata din bugetul parlamentului pe 2006 catre Educatie. Acesti bani nu sunt insa suficienti pentru a se atinge o alocare de 5% din PIB pentru acest sector, asa cum cere PD. "O sa solicitam ca banii pentru parlament sa fie distribuiti de Biserica Ortodoxa", a comentat un parlamentar UDMR nemultumit de aceasta decizie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite