Şcolile din centru, luate cu asalt de „boboci”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Goana după locurile în şcolile bune a început încă din iarnă. Chiar dacă ministerul a anunţat ziua 1 mai ca termen limită pentru înscriere elevilor de clasa I, acestea se pot face până în septembrie.

Părinţii care îşi dau copiii la toamnă în clasa I s-au gândit din timp la ce şcoală să-i înscrie şi nu au fost luaţi prin surprindere de termenul de 1 mai anunţat de Ministerul Educaţiei. Ca şi în ceilalţi ani, şcolile cu prestigiu din centrul oraşului au fost luate cu asalt de părinţii care vor cea mai bună educaţie pentru copii lor. În judeţul Cluj au fost aprobate 295 de clase I pentru cei circa 6.000 de viitori elevi, număr care se poate modifica până la începutul anului şcolar.

1 mai, termen orientativ

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj le-a solicitat şcolilor din judeţ să-şi fixeze un interval de înscrieri în perioada 28 ianuarie - 15 martie, pentru a putea apoi corela înscrierile cu restul planului de şcolarizare. „Referitor la criterii, oricâte presiuni ar fi, dacă elevii nu aparţin de şcoala respectivă, nu se pot înscrie decât pe locurile rămase libere. Se pot şi suplimenta locurile, dar aceste decizii sunt luate de către directorii şcolii şi consiliile de administraţie”, spune Anca Radu, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj.

Termenul fixat de Ministerul Educaţiei are mai mult un caracter orientativ, şcolile fiind obligate, conform legii, să primească cererile până la 31 august. Termenul de 1 mai a fost fixat pentru a se stabili necesarul de posturi de învăţător. „Nu o să rămână niciun copil neînscris. Conform legii învăţământului, orice copil are dreptul la educaţie, iar şcolile sunt obligate să primească cererile”, spune Anca Radu.

Diferenţe centru-periferie

Marinela Zamfir, directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca spune că înscrierile la clasa I s-au terminat de mult. „Am avut o procedură internă aprobată. În 23 februarie au fost anunţate înscrierile, iar depunerile cererilor au avut loc în 26 şi 27 februarie, iar în 6 martie au fost afişate listele. Pentru anul şcolar viitor, avem patru clase I, cu 100 de locuri, ca şi anul trecut”, spune Marinela Zamfir. Criteriile de acceptare a elevilor la Liceul „Nicolae Bălescu”, au fost, potrivit directorului, zona în care locuiesc (străzile arondate liceului), elevii care au fraţi în liceu, copiii ai căror părinţi au serviciu în apropiere şi copiii ai căror părinţi sunt absolvenţi ai liceului.

În schimb, la Şcoala „Emil Isac” din cartierul Dâmbul Rotund, de la două clase I, câte au început anul şcolar trecut, numărul a fost redus la o singură clasă, care încă nu este încă completă. „Cu greu le-am umplut anul trecut. Cu gândul să atragem elevii la noi am adus şi grădiniţa în şcoală, dar părinţii migrează spre centru. Sperăm totuşi să reuşim şi în acest an să ajungem la două clase”, spune Livia Cioban, directorul Şcolii „Emil Isac”.

Şcoli unde nu mai sunt locuri

- Liceul Teoretic „Avram Iancu”
- Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”
- Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”
- Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”
- Colegiul Naţional „George Coşbuc”

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite