Şcoli în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşirea tavanului grădiniţei din Unirea a pus pe jar autorităţile. Mai multe grădiniţe şi şcoli din Bistriţa ar putea intra pe lista clădirilor cu riscuri.

Municipalitatea încearcă să afle câte dintre clădirile unităţilor şcolare pun în pericol elevii, după ce, în urmă cu câteva zile, copiii înscrişi la grădiniţa din cartierul Unirea au fost la un pas de tragedie. Primarul Ovidiu Creţu spune că sunt în vizor, în principal, toate imobilele foarte vechi care nu au suportat lucrări de reabilitare generală.
Deocamdată, primarul vorbeşte despre două clădiri: grădiniţa din Sigmir, un alt cartier al Bistriţei, şi Grădiniţa nr. 2 din apropierea clădirii Poliţiei, pe strada Nicolae Bălcescu. Reprezentanţii municipalităţii sunt de acord însă că este nevoie de comandarea unor expertize tehnice la clădirile asupra cărora planează suspiciuni.

Bulină roşie pentru grădiniţa din Sigmir


La prima vedere, grădiniţa din Sigmir pare să fie într-o stare mai proastă decât cea din Unirea. Pereţii crăpaţi şi acoperişul cu probleme de infiltraţii sunt primele constatări pe care le poate face oricine trece prin zonă. Ea este în gestiunea directorului Viorel Luca, de la Şcoala Generală nr. 2.
Luca ştie ce a preluat şi spune că, acum după episodul Unirea, îi este şi mai teamă: „Grădiniţa din Sigmir este un pericol. După ce am preluat-o, am investit bani în instalaţia electrică şi am refăcut-o complet, pentru că erau acolo nişte cabluri care puneau în pericol copiii. Am mai făcut şi lucrări la acoperiş, ca să nu se infiltreze apa, pe cât se poate”. Directorul ştie că singura opţiune este însă o clădire nouă: „ Am să solicit o expertizare şi cred că ar trebui să recurgem şi noi la soluţia de la Unirea: mutăm copiii din grădiniţă în şcoală şi facem două schimburi”.
Pentru o asemenea mutare este însă nevoie de o decizie a Inspectoratului Şcolar. Pentru o clădire nouă ar fi soluţii. „Avem mult teren acolo în curte, separat în zona grădiniţei de şcoală. Fiind vorba de vatra satului, terenul e scump. Intenţionez să propun primăriei să vindem o parte şi cu banii luaţi să facem o şcoală nouă”, propune directorul.

Principalele colegii din Bistriţa au unele probleme


Pentru că ocupă două clădiri foarte vechi, iar banii pentru reabilitare nu au ajuns încă, directorii celor două colegii de pe Bulevardul Republicii, „Andrei Mureşanu” şi „Liviu Rebreanu”, au ceva emoţii. Directorul de la „Liviu Rebreanu”, profesorul  Ioan Pop, aşteaptă şapte milioane de euro de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării pentru proiectul campusului.
„Cu banii de la minister trebuie intervenit urgent şi asupra corpului A care adăposteşte liceul, pentru că au apărut deja fisuri la nivelul etajului 2, în tavan”, spune directorul. La Colegiul „Andrei Mureşanu” se aşteaptă în schimb bani dintr-un eventual proiect din fonduri structurale, pentru că ministerul nu alocă fonduri, deşi unitatea era prinsă iniţial pe un program cu Banca Mondială.
„Sigur că episodul Unirea ne-a pus pe toţi pe gânduri, însă constructorii au tot lucrat pe la noi. Suntem demult în şantier şi nu cred să avem probleme”, spune directorul Camelia Tabără, care precizează că, recent, clădirea s-a aflat într-o reabilitare parţială.
Inspectorul şef de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Constantin Hada, a declarat că va monitoriza foarte atent în următoarele săptămâni clădirile şcolare din Bistriţa şi acolo unde suspiciunile se confirmă, instituţiile vor fi închise până la remedierea problemelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite