Scoala privată investeşte în elev de opt ori mai mult decât cea de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scolarizarea unui elev la stat costă de opt ori mai puţin decât costă învăţământul într-o şcoală particulară. Diferenţa între calitatea şi cantitatea educaţiei este însă pe

Scolarizarea unui elev la stat costă de opt ori mai puţin decât costă învăţământul într-o şcoală particulară. Diferenţa între calitatea şi cantitatea educaţiei este însă pe măsură. În plus, dacă se iau în calcul banii cheltuiţi pe uniforme, rechizite, masa zilnică şi meditaţii, părinţii ar putea ajunge la concluzia că şcoala particulară nu este cu mult mai scumpă decât cea de stat.
La stat, o parte a investiţiei este suportată de părinţi
Raportul privind Starea Învăţământului, publicat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, arată că, în învăţământul de stat, costul anual al şcolarizării unui elev este de 1.757 RON. Cifra reprezintă media pentru toate nivelurile de învăţământ preuniversitar. Dacă excludem cele trei luni ale vacanţei de vară, înseamnă că statul investeşte în educaţia unui elev numai 194 RON pe lună, în timp ce şcolile particulare investesc pentru şcolarizarea unui elev de circa opt ori mai mult. Taxele percepute de şcolile private, strict pentru cheltuielile de şcolarizare, sunt de aproximativ 1.500 RON pe lună. Acest preţ include anumite servicii pentru care părinţii copiilor de la şcolile de stat trebuie să plătească. Este vorba de uniformă (în ciclul primar), rechizite, culegeri şi caiete şcolare, masa zilnică a copilului, ca să nu mai vorbim de fondul clasei, fondul şcolii şi alte investiţii care se fac cu banii părinţilor. La toate acestea se adaugă costul meditaţiilor particulare, care nu mai sunt necesare, în cazul în care elevul urmează deja o şcoală particulară. De asemenea, în ciclul primar, dacă bunicii nu sunt disponibili, este necesară o persoană care să supravegheze copilul în orele de după programul şcolar, ceea ce implică o cheltuială în plus din partea părinţilor care au optat pentru şcoala de stat. În acest an, un pachet complet de rechizite a costat circa 400 RON şi cele mai multe sunt consumabile. Preţurile variază de la cel puţin 2 RON, cât costă caietele speciale, până la 5 RON, cât sunt cele de matematică sau dictando. La acestea se adaugă fondul şcolii şi fondul clasei, care în cele mai multe şcoli sunt în jur 40 de RON pe lună, dar există şi situaţii în care părinţii trebuie să scoată din buzunar până la 100 RON pe lună. Meditaţiile sunt şi ele costisitoare. Două ore cu un profesor particular costă în medie 40 RON, ceea ce ar însemna 160 RON pe lună dacă îţi pregăteşti copilul la o singură disciplină şi 380 RON pentru două discipline. De multe ori, meditaţiile particulare încep de la vârsta gimnaziului, în vederea testelor naţionale pe care elevii le susţin la finalul clasei a VIII-a. Masa zilnică a copilului trebuie şi ea plătită de părinţi, în cazul şcolii de stat, şi poate ajunge la peste 100 RON pe lună, după caz. şcolile particulare oferă însă o masă caldă şi mai multe gustări, toate incluse în preţul şcolarizării. În plus, şcolile particulare oferă, în schimbul taxelor, activităţi de timp liber precum canto, pian, karate, tenis sau vizite la muzee sau la Grădina Botanică. Pentru toate aceste distracţii, părintele unui copil de la şcoala de stat trebuie să plătească.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite