Şcoala tuturor posibilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Părinţii care o fac pe elevii şi comerţul cu produse cosmetice pe băncile Grupului Şcolar Agricol din oraşul băimărean Livada au pus pe jar inspectoratul judeţean. Conducerea

>> Părinţii care o fac pe elevii şi comerţul cu produse cosmetice pe băncile Grupului Şcolar Agricol din oraşul băimărean Livada au pus pe jar inspectoratul judeţean.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Satu Mare a demarat o anchetă la Grupul Şcolar Agricol din localitatea Livada, în urma unor sesizări legate de toleranţa directorului faţă de o serie de nereguli din interiorul instituţiei de învăţământ. Reclamantul, Gabriel Lazăr, este însă cunoscut în breaslă ca un duşman declarat al directoarei Monica Popescu.

"Pe lângă reţeaua bine organizată la nivelul elevilor, de vânzare a produselor cosmetice Avon, coordonată de un cadru didactic, în şcoală vin mai mulţi părinţi care îşi înlocuiesc la cursuri copiii plecaţi în străinătate la muncă", a explicat Lazăr. În replică, inspectorul judeţean Viorel Buda a spus că lucrurile nu stau atât de haotic.

"Tatăl lui Lucuţ avea o prezenţă foarte activă la cursuri"

Acuzaţia legată de substituţia unor elevi de la forma de frecvenţă redusă, plecaţi din ţară, cu părinţii lor, nu este străină reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Baia Mare. "Da, este vorba despre cel mult 25 de copii care au plecat cu părinţii prin Spania sau Portugalia, dar care vor să facă şi şcoală. Nu e totuşi o problemă că vin părinţii şi iau notiţe în locul lor.

Important e ca acei elevi, care nu sunt toţi minori, să ajungă cumva să aibă după ce să înveţe", a declarat inspectorul şcolar Buda. De altfel, familiile acelor elevi au şi de ce să adopte orice metode de a bifa frecvenţa la cursuri, din moment ce numai luna trecută au fost exmatriculaţi 15 elevi pentru cumul de absenţe. Profesorul Gabriel Lazăr susţine însă că s-a încercat muşamalizarea gravităţii cazului, după ce elevii au promovat anul şcolar anterior doar prin prestaţiile şcolare ale părinţilor.

De exemplu, unii din elevii exmatriculaţi, Mic Maria şi Ioan Lucuţ, au promovat fără să fi fost prezenţi toată clasa a IX-a, fiindu-le depistaţi părinţii în anul şcolar curent, clasa a X-a. Potrivit unui alt dascăl din şcoală, care ne-a solicitat anonimatul, elevii exmatriculaţi pentru absenţe aveau de fapt prezenţa foarte bună, asigurată prin părinţii lor. "Tatăl lui Lucuţ mi-a făcut o impresie deosebită, deoarece se implica în procesul de învăţare şi avea o prezenţă foarte activă la cursuri", a spus acesta.


Au nevoie de diplome de absolvire


Cazul elevelor înlocuite de mame la cursuri, Mic Maria şi Mic Monica, din Călineşti Oaş, a fost semnalat la sfârşitul anului trecut chiar de directoarea adjunctă Nastai Rodica. Nu s-a luat însă nicio măsură. Mic Monica avea chiar notă în catalog. Acasă la familia Monicăi Mic, tatăl şi bunicul ne-au spus că fata este plecată de acasă de doi ani. Deci nici la liceu nu putea fi. Politiştii din Călineşti ne-au declarat că din satul lor ar fi 17 persoane care frecventează liceul în acest mod, pentru că cei plecaţi în străinătate au neapărat nevoie de diplome de absolvire a liceului pe care însă nu îl pot frecventa.


Cu rujurile pe catalog


Profesoara Bogdan Lidia este una dintre "ţintele" lui Lazăr. Arătată cu degetul de către acesta pentru faptul că ar racola elevi din fiecare clasă ca să-şi extindă o reţea de vânzare a produselor cosmetice Avon, femeia spune că este coordonator zonal Avon, dar că face asta după orele de program, în afara şcolii. "Ce fac după ore mă priveşte pe mine.

Nu am minori în reţea", a declarat Bogdan. Purtătorul de cuvânt al Avon România, Andreea Câtu, susţine la rândul ei că ştie cazul Lidiei Bogdan, care "este clientul nostru, nu reprezentant vânzări", dar că nu are ce comenta până la finalizarea anchetei demarate de către inspectoratul şcolar.


Reclamantul nu se lasă şi precizează că "e vorba de sume consistente, de peste 100 milioane lei vechi lunar, care se obţin în timpul orelor. Şi ce e mai grav, notarea elevilor de către profesorul comerciant este influenţată de cuantumul comenzilor de cosmetice".


Directorul Monica Popescu ne-a confirmat că în şcoală au fost văzute cataloage de produse cosmetice pe la elevi, dar nu crede că acest fapt perturbă activitatea şcolară.

>> Am văzut cataloage de produse cosmetice pe la elevi, dar nu cred că acest fapt perturbă activitatea şcolară
Monica Popescu,
director Grupul Şcolar Agricol Livada

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite