Şcoala ardeleană, fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de şcoli din Transilvania sunt neautorizate sanitar din cauza lipsei apei potabile Situaţia din Cluj este simptomatică pentru tot Ardealul: principala cauză a neautorizării sanitare a

Sute de şcoli din Transilvania sunt neautorizate sanitar din cauza lipsei apei potabile

Situaţia din Cluj este simptomatică pentru tot Ardealul: principala cauză a neautorizării sanitare a şcolilor este absenţa apei potabile.

Un control făcut luna trecută de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Cluj arată că doar 54 la sută din unităţile de învăţământ preuniversitare din judeţ pot primi autorizaţia sanitară de funcţionare.

Unităţile neautorizate provin din mediul rural, în proporţie de 81 la sută. În ciuda numeroaselor avertismente, doar patru la sută din şcolile neautorizate anul trecut au trecut examenul în această vară. Şeful ASP Cluj, medicul Nicolae Deleanu, ne-a declarat că de vină sunt primarii: "Preferă să dea sute de milioane pe diverse petreceri locale şi nu fac periodic analiza apei curente". În acest moment, în tot judeţul, doar şase comune au un contract de analiză periodică a apei din şcolile arondate.

Alte probleme relevate sunt lipsa canalizării, degradarea clădirilor şi acoperişurilor, tâmplăria şi mobilierul distruse, încălzirea necorespunzătoare (sobe metalice sau de teracotă) care nu asigură confortul termic.

Deleanu ne-a declarat că va repeta controlul peste o lună, când se estimează că numărul autorizaţiilor ar putea creşte cu încă cinci procente. "Din toamnă, vom amenda primarii din comunele care nu asigură apă potabilă curentă, cu până la 10.000 de lei", ameninţă şeful ASP Cluj.

O soluţie: dozatoarele

În lipsa apei potabile curente, unii primari au introdus sistemul dozatoarelor de apă plată. "Avem de un an apă plată în şcolile din comună, la dozator", ne-a declarat Petrică Toadere, primarul comunei Călăţele. Apa curentă există în şcoli, dar nu este potabilă. "Probabil într-un an vom avea şi apă curentă potabilă", ne-a spus Toadere.

Apă plată intenţionează să ofere micuţilor şi primăria din Cătina, unde sunt doar fântâni. "Avem speranţe la apă curentă potabilă din fonduri europene", ne-a spus economista Rodica Huza.

Licee bune, dar neautorizate

Probleme de autorizare sanitară au şi şcolile din municipiul Cluj, din cauza acoperişurilor degradate, care permit infiltrarea apei de ploaie, a spaţiilor neigienizate etc.

E vorba de internatele Colegiului Pedagogic, Colegiului Energetic, al Liceului de Coregrafie, al Seminarului Ortodox, sălile de sport ale Colegiului Gh. Bariţiu, Liceul de Arte Plastice, Liceul de Coregrafie, Colegiul Economic, Colegiul Tehnic "Raluca Ripan" etc.

Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj ne-a declarat că reabilitarea unităţilor şcolare se va finaliza până la toamnă.

Sibiul, judeţ fruntaş

SIBIU. La jumătate din cele 168 de şcoli din judeţ se efectuează lucrări de reabilitare. La finalul acestora, se speră ca doar 20 de unităţi să rămână fără autorizaţie sanitară de funcţionare. (Laura Buciu)

BIHOR.Dintre cele 1.038 de clădiri aflate în patrimoniul celor 218 şcoli din judeţ, doar 350 au primit anul trecut autorizaţie de funcţionare. Între timp s-au efectuat lucrări majore la 200 de clădiri, acest lucru urmând să ridice la circa 50% proporţia clădirilor autorizate. (Laura Gal)

MARAMUREŞ. Din cele 215 de unităţi de învăţământ din judeţ circa 60% au autorizaţie sanitară de funcţionare. (Angela Sabău)

MUREŞ. La această oră, în Mureş, din 1.082 de clădiri şcolare, 860 sunt autorizate sanitar. (Valeriu Russu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite