Şcoală de afaceri pentru doamne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai bune idei vor fi sprijinite financiar şi juridic. Beneficiarele vor fi alese în urma unui proces riguros de selecţie.

Aproximativ 1.800 de femei din şase judeţe din zona de vest a ţării vor avea ocazia să se lanseze  în afaceri, în cele mai bune condiţii, asistate de specialişti. Prin proiectul lansat astăzi, intitulat „Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model inter-regional de şcoală antreprenorială pentru femei”, se urmăreşte încurajarea reprezentantelor sexului frumos în sensul lansării acestora în business şi ajutării lor pentru a-şi consolida propria afacere existentă deja.

Valabil pentru şase judeţe

Anunţul oficial al iniţierii proiectului demarat practic la 5 ianuarie 2009 a avut loc azi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, în prezenţa experţilor care au conceput şi care vor implementa acest proiect, dar şi a unor personalităţi precum Aurora Liiceanu sau Iuliana Tudor.
Ideea proiectului îi aparţine Claudiei Vlaş, la acel moment preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANESFB). Următorii paşi care au dus la depunerea proiectului în luna martie 2008 şi semnarea contractului în decembrie 2008 reprezintă rezultatul muncii unei echipe de femei, de la universităţi şi instituţii din şase judeţe.
Instituţiile implicate sunt ANESFB, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea de Nord Baia Mare, Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, Fundaţia „Academia Comercială Satu Mare” şi Societatea Ştiinţifică de Management din România, în calitate de parteneri.
Valoarea proiectului este de 12.500.104 lei, iar coordonatorul acestuia este decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea, prof. univ. dr. Anca Dodescu. Proiectul este finanţat din Fondul Social European – „Investeşte în Oameni”.
Practic, în primele şase luni, un grup va întocmi o diagnoză economică a judeţelor implicate, astfel încât se va cunoaşte exact stadiul de la care se porneşte şi care este potenţialul zonelor respective.

Durează doi ani

„Vom şti atunci care sunt domeniile de activitate pe care ar trebui să se axeze doamnele care vor beneficia de proiect”, spune Anca Dodescu, menţionând însă turismul, agricultura şi serviciile printre posibilele sectoare cheie.
La nivelul fiecărui centru teritorial vor fi selectate 24 de femei care au deja o afacere proprie şi 24 care abia acum doresc să iniţieze un business. Un alt grup de experţi va întocmi suportul de curs care va fi pus la dispoziţia participantelor, atât la centrele teritoriale care vor funcţiona la universităţile mai sus menţionate, cât şi printr-un program de e-learning.
Instruire pe trei nivele
Potrivit managerului de proiect, instruirea se va face pe trei nivele. La finalul a şase luni, cursantele vor elabora planuri de afaceri, cele mai bune urmând să fie premiate într-o gală a femeilor antreprenor. „Premiile vor fi în bani, calculate astfel încât câştigătoarele să îşi poată începe afacerea din punctul de vedere al taxelor. Vor beneficia şi de suport juridic”, spune Anca Dodescu. Marea provocare o reprezintă însă al doilea an al proiectului, când se va continua instruirea în centrele rurale.
Dincolo de succesul personal al femeilor care vor reuşi să-şi pună pe picioare propria afacere, proiectul se va finaliza cu  un model de şcoală antreprenorială replicabil şi în alte zone din România. Studiile de cercetare întreprinse, suporturile de curs elaborate şi rezultatele practice obţinute în cadrul proiectului se vor regăsi în lucrarea „Antreprenoriatul feminin în Vestul României”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite