Sclava din Milano îşi povesteşte drama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un an şi patru luni, o româncă angajată ca menajeră nu a ieşit din casă. De frică, din cauza ignoranţei sau pentru că a fost sechestrată. Toate trei sunt variante susţinute de

Pentru un an şi patru luni, o româncă angajată ca menajeră nu a ieşit din casă. De frică, din cauza ignoranţei sau pentru că a fost sechestrată. Toate trei sunt variante susţinute de către cei implicaţi în cazul "sclavei din Italia".

Angela Păduraru din Mărgineni a venit în Italia în luna ianuarie 2007, ca să muncească si să strângă bani pentru fiul ei, Maximilian, condamnat în România pentru omor din culpă. Fiica ei, Felicia, aflată de aproape 10 ani în Peninsulă, nu i-a oferit nici un fel de sprijin când a aflat de venirea mamei sale. Astfel, neavând unde să stea, a apelat la sprijinul unei biserici care i-a oferit şi cazare. Acolo a venit italianca Vincenza Rizzi, ca să caute o îngrijitoare si i-a fost recomandată Angela. După un an şi patru luni, carabinierii o "eliberează" pe Angela din casa italiencei, în urma unui denunţ al Feliciei.

Un caz incredibil, pe care "Adevărul" l-a urmărit cu atentie. Potrivit declaratiilor carabinierilor din oraşul Rho (la 20 de km de Milano), românca de 54 de ani a fost constrânsă să trăiască în conditii inumane timp de 16 luni. Pentru a face lumină în acest caz, "Adevărul" a stat de vorbă cu amebele părti împlicate în acest caz, românca şi fiica ei pe de o parte şi "temnicera" cu avocatii ei, de cealaltă.

Întâlnirea cu sclava

Sclava din Italia se numeşte Angela Păduraru, şi am întâlnit-o la o structură pentru străini a primăriei din Milano. Îmbrăcată modest, cu privirea în pământ, timidă şi cu mişcări controlate, Angela a ieşit din camera numărul 5 să ne întâmpine.

"Se află într-o stare avansată de tulburare", situatie creată, zice fiica ei, de loviturile în cap pe care le lua de la "patroana" Vincenza Rizzi (75 de ani). Italianca suferă de o tumoare la sân, a fost operată de mai multe ori şi manifestă multe "crize de nebuneală", aşa cum ne povesteşte Angela. Din cauza durerilor, ea se răzbuna pe toata lumea şi lovea tot ce întâlnea în cale.

"Românii sunt mizerabili"

"Că suntem mizerabili, aşa zicea despre români. Îi veneau valuri de căldură şi nebunie", povesteşte femeia. "Mâncarea mi-o arunca în scârbă, toate pastele cadeau din farfurie pe masă. Îmi era frică să fug, că nu eram cu acte în Italia.

Pasaportul era la ea de la început, mi l-o dat când am plecat din casă. Nu am ştiut ce înseamnă consulat românesc până acum si că cineva poate să mă ajute", îşi aminteşte printre lacrimi românca. "Ieri (n.r. marti) au fost aici nişte domni de la Consulat. Le-am zis, când m-o pus să scriu, că m-o bătut cu oala în cap, că mi-a dat cu pumnii în cap şi în spate. Nu m-au lăsat să scriu tot, au spus că pot să spun şi din gură după aia", continuă Angela.

Fiica "sechestratei", atac la consulat

Aici intră în scenă fiica sclavei, Felicia (31 ani), care sustine că "domnii de la Consulat", ar fi venit să o determine pe mama ei să semneze o declaratie prin care să o "scoată nebună". "Consulatul vrea să îmi bage bete în roate, pentru că ei sunt interesati să se aibă pe bune cu italienii. Consulul mi-a spus să nu spun minciuni în televiziune. tratat foarte de sus, nici nu îi păsa", sustine fiica, Angelei.

În urma afirmatiilor Feliciei l-am contactat pe consulul general al României la Milano, Mugurel Tiberiu Dinu, care a declarat că: "Reprezentantii consulatului au fost trimişi să cerceteze cazul Angelei Păduraru pentru a-i oferi ajutorul. Pe data de 6 iunie va avea loc o expertiză psihiatrică a Angelei Păduraru, după care se va decide care sunt paşii următori în derularea procesului legal". Până la acel moment, Dinu a mărturisit că este prea devreme să dea vreo declaratie oficială.

Acasă la italianca arestată la domiciliu

Vincenza Rizzi (Cinzia, cum îi spun prietenii) locuieste la Lainate, un sat la 35 km de Milano, într-o vilă stil vechi, toată înconjurată de plante si copaci înalti. A răspuns la usa acoperită de gratii, însă cu greu s-a lăsat înduplecată să ne vorbească. "Ceea ce mi se întâmplă e foarte ruşions. Nu am tinut pe nimeni închis cu forta în casa mea, nu am lovit-o niciodată pe Angela. Nu merit ceea ce mi se întâmplă. Am avut multi oaspeti de-a lungul timpului, atât italieni, cat şi străini. Camerele de vederi au fost instalate în urmă cu 40 de ani, de pe vremea când sotul meu avea biroul şi lucra acasă".

Vincenza stie multe lucruri despre traiul din România al Angelei, despre viata amară pe care românca a trăit-o alături de sotul ei si despre loviturile nenumărate primite în cap. Angela îi povestea italiencei despre caracterul urât, uneori violent al Feliciei si despre faptul că nu o interesa deloc viata familiei. Femeile obisnuiau să stea la povesti timp îndelungat pe terasa casei, îsi aduce aminte Vincenza, iar relatia dintre ele era una normală.
Cei doi avocati, Barbara Barbieri şi Alessandro Fuochi sustin că: "era practic imposibil ca doamna Rizzi să o lovească pe doamna Păduraru, întrucât suferă de periartrită într-o stare avansată, în urma căreia are bratul drept semiparalizat.

Plus că e si mai scundă decât Angela". Cei doi avocati ai italiencei mai sustin că: "Angela era considerată oaspete, din moment ce nu desfaşura nici o activitate casnica. După prima săptămână în casă, Vincenza a văzut că nu era capabilă să folosească maşina de spălat, să coasa, să gătească, nu ştia practic să facă nimic. Nu era angajată, nu avea nici un motiv să ceară bani. Nu o tinea nimeni cu forta, putea să iasă oricând. Doar că îi convenea să stea acolo". Italianca ne-a spus că ea nu a angajat-o niciodata pe Angela ca menajera, pentru ca "nu facea nicio treaba ca lumea". Ea sustine ca doar a gazduit-o pe romanca 16 luni, din mila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite