Scindarea Mitropoliei Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardealul are o istorie zbuciumată, în care doar credinţa creştină nu a fost obiect de îndoială pentru românul de rând. Marea izbândă a legendarului mitropolit Andrei şaguna a fost aceea

Ardealul are o istorie zbuciumată, în care doar credinţa creştină nu a fost obiect de îndoială pentru românul de rând. Marea izbândă a legendarului mitropolit Andrei şaguna a fost aceea că a reuşit să obţină restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei.
În 4 noiembrie 2005, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) hotărăşte despărţirea în două a istoricei Mitropolii. După moartea Mitropolitului Antonie Plămădeală, au fost considerate eligibile dosarele a doi ierarhi: IPS Andrei Andreicuţ, episcop de Alba Iulia, şi IPS Laurenţiu Streza, episcop al Caransebeşului. În cadrul Sf. Sinod din 3 noiembrie 2005, după un al doilea tur de scrutin, Laurenţiu Streza a fost votat Mitropolit al Ardealului. Total neaşteptat şi fără a fi înscris pe ordinea de zi, un grup de şapte ierarhi au cerut împărţirea Mitropoliei Ardealului. Printre aceştia se afla şi perdantul de la alegerile din ziua precedentă, IPS Andreicuţ. Fără a intui reacţii negative, Sf. Sinod s-a grăbit să voteze. Cu majoritate de voturi a fost aprobată înfiinţarea unei noi mitropolii ardelene cu sediul la Cluj. Nenumăraţi credincioşi şi instituţii s-au revoltat la primirea veştii împărţirii Mitropoliei Ardealului. Aceasta dovedeşte că modalitatea intempestivă în care Sf. Sinod a înţeles să accepte ruperea mitropoliei a fost greşită. Iar mediatizarea defectuoasă nu a făcut decât să aducă şi mai mari prejudicii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite