Schroeder cere alegeri anticipate, in urma infrangerii suferite in Rhenania de Nord-Westfalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile coalitiei la guvernare, rosu-verde, legate de o eventuala infrangere la alegerile administrative din landul german Rhenania de Nord-Westfalia au fost confirmate duminica seara, la

Temerile coalitiei la guvernare, rosu-verde, legate de o eventuala infrangere la alegerile administrative din landul german Rhenania de Nord-Westfalia au fost confirmate duminica seara, la inchiderea urnelor. Cei peste 13 milioane de electori din cel mai mare land federal au dat lovitura de gratie partidului actualului cancelar socialdemocrat, Gerhard Schroeder: victorie clara cu 45 la suta din voturi pentru candidatul opozitiei crestin-democrate (CDU), Juergen Ruettgers, devenit astfel noul premier al Rhenaniei. Pentru a intruni majoritatea necesara, CDU va guverna alaturi de partenerul traditional, liberalii, care au primit 6 la suta din voturi. Faptul, ca dupa aproape patru decenii de guvernare in land, coalitia formata din social-democratii lui Schroeder (SPD) si ecologisti nu a obtinut decat 37 de procente din preferintele electoratului este apreciat de analistii politici germani ca fiind prevestitor pentru viitoarele alegeri din Bundestag, camera inferioara a parlamentului german. Victoria conservatorului Ruettgers, care a promis printre altele "chivernisirea" la sange a bugetului Republicii Federale, prin taierea subventiilor de stat - exceptie face invatamantul -, nu este, potrivit analistilor, decat un vot negativ dat actualei puteri. Reactia cancelarului german a venit prompt. Propunand alegeri legislative anticipate in toamna anului 2005, in locul termenului normal, in septembrie 2006, Schroeder joaca ultima carte. "infrangerea amara" in Rhenania de Nord "pune in discutie capacitatea de a actiona" a guvernului, a declarat cancelarul. "Pentru a continua politica de reforme", care conduce la "crestere economica" si la "crearea de noi locuri de munca, consider ca un sprijin clar al majoritatii germanilor este indispensabil", a explicat Schroeder. "Datoria mea si responsabilitatea este de a cere presedintelui Republicii sa utilizeze posibilitatiile oferite prin Constitutie, sa deschida calea alegerilor unui nou Bundestag", a adaugat el. Urmeaza ca Schroeder sa declanseze in Parlament procedura unui vot de incredere, pe care, avand in vedere componenta forului legislativ, nu-l va primi. In cel mult doua luni de la dizolvarea parlamentului de catre presedintele Horst Koehler vor fi organizate alegerile. Desi declaratia cancelarului, etichetata de cotidianul german "Der Spiegel" drept "sinucidere de frica unei mortii naturale" a partidului, a luat prin surprindere opozitia victorioasa in Rhenania, crestin-democratii si liberalii s-au declarat pregatiti pentru cursa electorala din toamna. Cu toate ca o decizie oficiala a opozitiei asupra candidatului sau in alegeri va fi luata abia pe 30 mai, toate sursele dau ca sigura candidatura liderului crestin-democrat, Angela Merkel. Merkel, care conform unui sondaj este in momentul actual mai prost cotata de alegatori decat Schroeder, ar deveni prima femeie-cancelar din istoria Republicii federale.

Crestin-democratul Ruttgers nu vrea Romania in UE
In campania electorala, crestin-democratul Ruettgers a promis ca va diminua birocratia prin eliminarea unei serii de legi si regulamente. "Germania trebuie sa devina mai atractiva pentru investitorii care pot crea noi job-uri", a declarat acesta. "Si aici sunt necesare investitii, nu doar in Europa de Est". Anterior, invingatorul respinsese ideea unei aderari a Romaniei si Bulgariei la UE, pentru ca germanii, principalii finantatori comunitari, nu si-ar mai putea permite cheltuielile mari, pe care le presupune extinderea spre Est.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite