Schimbul de terenuri MApN - Becali îl duce pe Babiuc la mâna lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitările trimise de şeful DNA preşedintelui Traian Băsescu, pentru a cere Comisiei Speciale de la Cotroceni urmărirea penală a unor miniştri, au continuat ieri cu cea formulată pe numele

Solicitările trimise de şeful DNA preşedintelui Traian Băsescu, pentru a cere Comisiei Speciale de la Cotroceni urmărirea penală a unor miniştri, au continuat ieri cu cea formulată pe numele fostului ministru al apărării, Victor Babiuc.

DNA susţine că are indicii temeinice că fostul ministru ar fi fost implicat în fapte de corupţie, astfel că a solicitat urmărirea lui penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul privind un schimb de terenuri între Gigi Becali şi MApN a fost constituit la DNA abia în 2007, deşi pentru faptele care s-ar fi petrecut în perioada 1998 - 2000, Parchetul General a închis dosarul. Ulterior, cauza a fost redeschisă şi declinată la DNA.

Dosarul

În dosarul schimbului de terenuri, Gigi Becali era acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar fostul ministru al apărării, Victor Babiuc, alături de mai mulţi generali de armată, precum şi fostul primar din Ştefăneştii de Jos, Ştefan Rababoc, erau acuzaţi de abuz în serviciu. Anchetatorii susţineau că generalii cercetaţi l-ar fi ajutat pe Becali să schimbe, în anii 1995-1997, un teren din comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, cu unul similar ca dimensiuni, dar mult mai scump, situat în comuna Voluntari, judeţul Ilfov.

Prejudiciul

Prejudiciul care ar fi fost adus prin diferenţa de valoare a celor două terenuri schimbate era, la momentul respectiv, de aproximativ trei milioane de dolari. MApN a motivat, la vremea respectivă, decizia prin intenţia de a construi în Ştefăneşti o locaţie militară importantă. De asemenea, DNA face cercetări şi cu privire la o pretinsă mită pe care ar fi dat-o Becali pentru a i se facilita schimbul de terenuri. Patronul de la FC Steaua a precizat însă că a dat 100 milioane de lei pentru construcţia unei statui. Ulterior, statuia nu a mai fost construită de MApN, iar Becali şi-a primit banii înapoi.

Acuzaţia

Victor Babiuc este acuzat că a propus în CSAT discutarea şi aprobarea acestui schimb de terenuri. În replică, Gigi Becali a declarat că nu l-a cunoscut decât accidental pe Babiuc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite