Schimbările climatice ameninţă America Latină şi Caraibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

genereze "o situaţie de nesuportat" dacă guvernele nu iau măsuri, potrivit unui raport publicat ieri de un grup de organizaţii neguvernamentale, citat de AFP.Documentul confirmă că

genereze "o situaţie de nesuportat" dacă guvernele nu iau măsuri, potrivit unui raport publicat ieri de un grup de organizaţii neguvernamentale, citat de AFP.
Documentul confirmă că "temperaturile şi precipitaţiile se modifică în regiune, devin mai puţin previzibile şi adesea extreme". Cercetătorii citează în special intensitatea sporită a uraganelor şi furtunilor tropicale în Caraibe, topirea gheţarilor în Columbia, temperaturile extrem de scăzute din Anzi şi, invers, seceta din bazinul amazonian din 2005, probabil cea mai importantă pe care a cunoscut-o regiunea.
Specialiştii anticipează, în stadiul actual, impacte majore asupra agriculturii, pescuitului, coralilor, turismului şi accesului la apă potabilă în ţările din regiune. Malaria, febra dengue şi holera ar putea, de asemenea, să profite de schimbările climatice. În raport se propune guvernelor şi localnicilor o serie de măsuri pentru oprirea procesului, printre care respectarea Protocolului de la Kyoto privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră şi stoparea defrişărilor ilegale. Raportul cere, totodată, o mai bună protecţie pentru populaţie în faţa catastrofelor naturale. Impactul economic al unor astfel de dezastre creşte, de asemenea. Din 1970 până în 1990, pierderile provocate de catastrofele naturale au crescut de cinci ori, pentru a ajunge la 629 de miliarde de dolari în anii "90. Studiile arată că prevenirea împotriva catastrofelor naturale costă mai puţin decât reconstrucţia după dezastre. Un euro cheltuit pentru prevenire permite reducerea cu patru până la zece euro a costurilor de reconstrucţe. "Up in Smoke? Latin America and the Caribbean" . "Dispărute în fum? America Latină şi Caraibe" este al treilea raport al Grupului de lucru în privinţa schimbărilor climatice şi dezvoltării, care reuneşte circa 20 de organizaţii, printre care Greenpeace, Fondul Mondial pentru Natură (WWF) şi Panos. El este publicat la un an de la dezastrul provocat de uraganul Katrina în Golful Mexic. Chiar şi cei mai sceptici specialişti recunosc faptul că în ultimul secol s-au produs schimbări climatice, suprafaţa Pământului s-a încălzit cu 0,3-0,6°, iar ultimii ani au fost cei mai călduroşi din 1860, de când au început să se înregistreze fenomenele meteorologice. În ultimii ani au fost înregistrate o mulţime de evenimente meteorologice deosebite în întreaga lume, precum valuri de căldură, inundaţii, uragane, furtuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite