Schimbarea proprietarului firmei nu e motiv de concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Au existat cateva proiecte, mai mult sau mai putin controversate, privind cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului. Care este varianta finala? - Sustinem proiectul prin care, de anul viitor,

- Au existat cateva proiecte, mai mult sau mai putin controversate, privind cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului. Care este varianta finala?
- Sustinem proiectul prin care, de anul viitor, indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie de opt milioane de lei. Este vorba de persoanele care au cotizat la asigurarile sociale. Daca o persoana intrerupe serviciul pentru a-si creste copilul, va primi opt milioane de lei. Daca dupa cateva luni revine la serviciu, va primi trei milioane de lei, suma ce se va adauga la salariul pe care il va lua, indiferent de cuantumul acestuia. Din 2007, persoanele care nu au platit contributii vor fi incluse in noul sistem si vor primi aproape doua milioane de lei. Proiectul va fi postat si pe site-ul Ministerului Muncii - www.mmssf.ro - in urmatoarele zile.
- Ati avansat si ideea ca romanii cu pensii de peste noua milioane sa dea la Sanatate o cota de 6,5% din ceea ce depaseste noua milioane.
- Da. Totul este la nivel de discutii cu alte ministere. Va rog sa intelegeti ca nu doar Ministerul Muncii face propuneri, ci si Ministerul Sanatatii. Au existat discutii sa fie asigurati si pensionarii. Aceasta este o varianta agreata de Ministerul Muncii. Exista doua motive ca fondurile sa fie suportate de la bugetul de stat, si nu de la bugetul de asigurari sociale, si nici din pensiile oamenilor. Bugetul asigurarilor sociale este in deficit, iar pensiile sunt mici, asa ca era nevoie de o alta sursa de finantare.
- Ne puteti spune cate pensii sunt in Romania de peste 100 de milioane?
- In sistemul public exista una singura de peste 100 milioane de lei. Nu pot da alte detalii, deoarece sunt confidentiale, dar va pot spune ca mai sunt pensii de peste 100 milioane de lei, in alte sisteme de pensii, cum ar fi cel al justitiei.
- Ce proiecte noi mai aveti?
- Ne preocupa protectia salariatilor in cazul transferarii intreprinderilor. Este una dintre masurile cuprinse in Programul legislativ prioritar pentru integrarea in Uniunea Europeana, program ce stabileste adoptarea actului normativ mentionat pana la finele lunii noiembrie 2005. Potrivit proiectului de act normativ, drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. Transferul intreprinderii nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite