"Schimbarea climatică, fabricată de politicieni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Mureşanu a intervievat climatologi de talie mondială şi a strâns răspunsurile lor în "Schimbări climatice abrupte" Jurnalistul clujean a publicat una dintre puţinele lucrări de

Cristi Mureşanu a intervievat climatologi de talie mondială şi a strâns răspunsurile lor în "Schimbări climatice abrupte"

Jurnalistul clujean a publicat una dintre puţinele lucrări de la noi pe tema schimbărilor climatice, în care susţine teoria conform căreia la baza acestor dezechilibre stau mai curând factori naturali şi mai puţin cel antropic.

- Adevărul: Ce v-a determinat să publicaţi o carte despre schimbările climatice?

- Cristi Mureşanu: Anumite schimbări de natură profesională care au intervenit în viaţa mea în vara anului 2004. A trebuit să mă reprofilez ca jurnalist şi nu găseam un subiect potrivit pentru mine care să fie altceva decât talk-show-uri politice, ştiri şi emisiuni de divertisment.

În căutările mele am întâlnit problema schimbărilor climatice, care la acea vreme era tratată cu multă seriozitate în alte ţări şi pe internet, dar era aproape necunoscută în România sau nu i s-a acordat nicio importanţă.

Singurul jurnalist din România cu o carte despre climă

Deşi nu aveam de unde să ştiu dacă evenimentele vor afecta sau nu România, am considerat că este mai bine să mă pregătesc pentru acest subiect şi să aflu adevărul, ajungând în prezent să fiu, din păcate, aproape singurul jurnalist de ştiinţă acreditat din România care a scris o carte de acest gen. Spun din păcate, deoarece o informare corectă legată de mediul înconjurător ar trebui să fie o preocupare a fiecărui cetăţean şi ar trebui să existe şi în licee manuale care să se ocupe cu probleme de mediu.

- Putem spune că în prezent teoria încălzirii globale a devenit un soi de ideologie?

- Da. Este aproape o ideologie, o credinţă în schimbări climatice asemenea unei religii în care adevărul este fabricat de politicieni sub diferite pretexte, pretinzându-ni-se taxe pe mediu, care vor merge în buzunarele unor indivizi dubioşi.

România nici măcar nu figurează în topul ţărilor care au probleme în ceea ce priveşte exploatarea şi utilizarea resurselor naturale. Iar ţările care reprezintă "vinovaţii" cei mai de seamă nu participă la aceste restricţii idioate impuse de Protocolul de la Kyoto. Omul, să fie clar acest lucru, este doar un cofactor la aceste schimbări climatice şi nu este principalul şi exclusivul "vinovat". Sau, ca să citez părerea dlui prof. Iustinian Petrescu, decanul Facultăţii de Ştiinţa Mediului din cadrul UBB Cluj-Napoca: "Nu se poate atribui factorului antropic, în curgerea naturală a acestui fenomen, un procent mai mare de 10-20%".

Un film documentar de 90 de minute difuzat anul trecut la TVR Cluj (realizat de subsemnatul) prezintă opinia a 20 de specialişti în ştiinţa mediului şi ştiinţe agricole, care menţionează importanţa deosebită a factorilor naturali care primează în faţa celui antropic.

- Consideraţi că este exagerat tratată în spaţiul public această teorie?

- Minciunile promovate în media sunt exagerate şi se manifestă o mare dezinformare la care este supus publicul... un public care, fiind lipsit de cunoştinţe în limba engleză, timp liber sau nu are preocupări în domeniul calculatoarelor este practic obligat să accepte tot ceea ce i se spune, deoarece nu are cum să verifice informaţia. Eu am avut această posibilitate pentru că ştiu ce se întâmplă atât în ceea ce priveşte evoluţia climatului în perioada imediat următoare, cât şi cea a factorului politic, care ia decizii în acest domeniu şi ştiu ce manevre vor face politicienii pentru a-şi atinge scopurile.

Omul este doar un cofactor la aceste schimbări climatice şi nu este principalul şi exclusivul "vinovat"
Cristi Mureşanu,
jurnalist clujean

Soarele este responsabil de variaţiile climei

- Adevărul: Uitându-mă pe cartea dvs, "Schimbările climatice abrupte şi factorii generatori", înţeleg că susţineţi varianta conform căreia factorii naturali sunt mai responsabili de schimbările climatice decât factorul antropic. Argumentaţi pe scurt această variantă...

- Cristi Mureşanu: Viziunea mea despre mediu se bazează de fapt pe aceea a oamenilor de ştiinţă acreditaţi, ale căror opinii au fost prezentate în această lucrare, mai ales ediţia a treia, care în prezent este aproape epuizată şi nu mai poate fi găsită decât la biblioteci. În aceasta sunt publicate interviuri realizate cu cercetători de talie internaţională, care mi-au oferit informaţii viabile. Concluziile lor sunt următoarele (citez un fragment din interviul realizat pe e-mail cu climatologul Tim Ball):

Primul factor generator, situat deasupra tuturor celorlalţi, este Soarele. Acesta e responsabil de o triplă influenţă asupra climei. Dar experţii U.N./I.P.C.C./U.N.E.P. iau în calcul un singur aspect, şi anume variaţii de natură electromagnetică (precum căldură şi lumină). În realitate, variabilitatea cea mai mare este determinată de modificări ale mişcării Soarelui, orbitele şi înclinarea axelor planetelor sistemului solar, mişcarea de precesie, toate acestea concretizându-se într-o influenţă numită efectul Milankovici.

Aceste modificări determină variaţia temperaturii terestre în proporţie de cel puţin 75%. Există şi modele climatice care au introdus aceste efecte în simulările computerizate, dar ele nu sunt acceptate de I.P.C.C. Şi nu sunt incluse în lista celor pe baza cărora se stabilesc politicile globale. Andrew Weaver, autor principal al capitolului dedicat modelelor climatice din rapoartele I.P.C.C., mi-a spus că schimbările erau mult prea mici pentru a fi asociate unui studiu pe termen scurt, dar modelele pot "realiza" predicţii pe 100 de ani
în avans.

Al doilea factor generator, pe lista celor mai importanţi, îl reprezintă gazele cu efect de seră, dar acţiunea acestora este incorect explicată sau virtual ignorată, mai ales în ceea ce priveşte vaporii de apă. Această neînţelegere se datorează imposibilităţii de a simula corect rolul norilor asupra climei. Cu toate că vaporii de apă reprezintă circa 95% din totalul gazelor cu efect de seră, I.P.C.C. se concentrează doar asupra CO2, care există în atmosferă în concentraţie de 4%, din care probabil doar 0,4% se datorează contribuţiei industriei umane.

Acest fapt subliniază încă o dată natura politică a organizaţiei I.P.C.C. Şi agendei acesteia referitoare la schimbările climatice globale, deoarece nicărieri nu s-a descoperit vreo dovadă care să susţină afirmaţia că CO2 determină creşterea temperaturii. Modificări mult mai importante ale atmosferei nu au fost introduse corect în modelele climatice.

Al treilea factor generator de schimbări climatice îl reprezintă circulaţia oceanică şi sistemele climatice de tipul El Niño/La Niña.

Al patrulea factor generator de schimbări climatice este variabilitatea albedoului, adică a reflectivităţii suprafeţelor în funcţie de culoarea şi forma acestora.

Viziunea mea despre mediu se bazează de fapt pe aceea a oamenilor de ştiinţă acreditaţi, ale căror opinii au fost prezentate în această lucrare
Cristi Mureşanu, jurnalist clujean

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite