"Schimbă-ţi becul din casă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul nostru lansează o campanie ce are ca scop economisirea energiei electrice. Primele becuri economice au fost distribuite ieri, în întreaga redacţie a cotidianului "Adevărul",

Cotidianul nostru lansează o campanie ce are ca scop economisirea energiei electrice.

Primele becuri economice au fost distribuite ieri, în întreaga redacţie a cotidianului "Adevărul", beneficiarii fiind chiar angajaţii holdingului. Scopul campaniei este înlocuirea becurilor incandescente (clasice) cu becuri economice.

Angajaţii holdingului "Adevărul" şi ministrul mediului, Atilla Korodi, au fost primii beneficiari ai becurilor economice Philips. Peste 5.000 de becuri de acest tip sunt destinate angajaţilor "Adevărul" în următoarea perioadă.

Ieri a fost o primă etapă în care fiecare a primit câte cinci astfel de becuri, urmând ca în schimbul lor să le aducă pe cele obişnuite, de acasă. În a doua etapă vor primi alte cinci, în aceleaşi condiţii.

Compania consideră că schimbarea mentalităţilor trebuie să înceapă cu cei din interiorul trustului, de aceea a optat să-i implice mai întâi pe aceştia.

Un bec economic de acest tip consumă de cinci ori mai puţin decât unul obişnuit. "Consider că această campanie e un exerciţiu foarte bun de schimbare a obişnuinţelor deficitare faţă de mediu.

Suntem datori să eliminăm producătorii de mărfuri ieftine şi ineficiente energetic, care subminează şi piaţa", a spus Atilla Korodi. "Noi am lansat manualul achiziţiilor verzi, am achiziţionat în minister primele calculatoare eficiente energetic, dar becuri economice încă nu. E un pas şi pentru noi ", a explicat zâmbind ministrul.

Cu o durată de viaţă mai lungă, becurile cu halogen sau cele fluorescente sunt cerute insistent de Uniunea Europeană.

Incandescentele, eliminate până în 2009

În primăvara trecută, liderii de la Bruxelles au hotărât ca, cel mai târziu până în 2009, casele europenilor să nu mai fie iluminate de becuri incandescente. Decizia a fost susţinută şi de producătorii din industria de profil, care declară că vor trece la producţia în serie a corpurilor de iluminat eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică.

România, codaşă la folosirea becurilor economice

Statisticile arată că, la nivelul Uniunii Europene, numărul becurilor ineficiente este de 3,6 miliarde de bucăţi. Anual, producătorii de corpuri de iluminat vând aproximativ 2,1 miliarde de becuri incandescente şi numai 180 milioane de becuri eficiente din punct de vedere economic. Statisticienii arată că, dacă ar fi folosite cu 50% mai multe becuri economice, Europa ar face o economie de 7 miliarde de euro.

În timp ce media europeană a folosirii becurilor economice este de 2,71/gospodărie, în România sunt folosite numai 0,2 lămpi economice/ gospodărie. Potrivit datelor Institutului pentru Mediu şi Conservare din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene de folosirea becurilor economice, în România e cu aproape 14 ori mai mică decât media europeană şi de cinci ori mai redusă decât media ţărilor care au aderat la UE în 2004.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite