Schimb de replici dure între Vladimir Putin şi Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus acuză SUA de "destabilizare" a echilibrului mondial, iar americanii răspund Într-un discurs de o duritate fără precedent la adresa Statelor Unite şi a altor ţări

Preşedintele rus acuză SUA de "destabilizare" a echilibrului mondial, iar americanii răspund

Într-un discurs de o duritate fără precedent la adresa Statelor Unite şi a altor ţări aliate lor, Vladimir Putin a acuzat voinţa de dominaţie "destabilizatoare" a acestora asupra restului lumii. Nici NATO nu a scăpat de criticile preşedintelui rus, Alianţa fiind acuzată de "expansionism". Intervenţia sa, în cadrul conferinţei pentru securitate, desfăşurată, sâmbătă, la Munchen, a atras protestele Casei Albă.

"O lume unipolară, oricât am înfrumuseţa termenul, înseamnă un singur centru de putere, un singur centru de forţă şi un singur stăpân", a spus Putin în faţa participanţilor la conferinţa pentru securitate. O atare situaţie "nu are nimic în comun cu democraţia. Oamenii care ne învaţă pe noi democraţia nu vor să o înveţe şi ei", a adăugat el. Primul reproş al lui Putin la adresa Statelor Unite a fost că şi-au depăşit în repetate rânduri graniţele naţionale în problemele de securitate internaţională, o politică despre care a apreciat că nu face lumea mai sigură. "Dimpotrivă, lumea a devenit mai puţin sigură", iar conflictele nu s-au rezolvat, ci s-au agravat, a adăugat preşedintele rus. Deşi nu şi-a exemplificat aprecierile, se ştie că Putin este unul dintre liderii care au criticat decizia SUA de a trimite trupe în Irak, în 2003.

Extinderea NATO spre Est irită Moscova

Extinderea spre Est a NATO afectează relaţiile Rusiei cu Alianţa Nord-Atlantică şi nu are nicio legătură cu modernizarea organizaţiei sau cu asigurarea securităţii în Europa. "Dimpotrivă, erodează serios încrederea reciprocă", a spus Putin. În opinia sa, extinderea NATO către graniţele Rusiei nu are nicio legătură cu contracararea ameninţărilor globale, în special a terorismului, în prezent principala ameninţare pentru Rusia, Statele Unite şi Europa. În prezent, Ucraina şi Georgia aspiră şi ele la statutul de membre NATO, în ciuda opoziţiei Moscovei. Utilizarea forţei militare în relaţiile internaţionale poate fi justificată numai pe baza principiilor incluse în Carta ONU, e de părere Putin, iar ONU nu trebuie înlocuită nici de NATO, nici de Uniunea Europeană, a adăugat el. Pe de altă parte, Rusia se va opune oricărei încercări de a stabili viitorul statut al Kosovo în absenţa unui acord al Serbiei şi al etnicilor albanezi din provincie, a anunţat Putin, a cărui ţară are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Casa Albă: "Acuzaţii false"

Casa Albă a reacţionat, exprimându-şi "surprinderea şi dezamăgirea" faţă de declaraţiile lui Vladimir Putin. "Suntem surprinşi şi decepţionaţi de declaraţiile preşedintelui Putin. Acuzaţiile sale sunt false. Intenţionăm să continuăm cooperarea cu Rusia în domenii importante pentru comunitatea internaţională, cum sunt lupta împotriva terorismului şi reducerea ameninţării armelor de distrugere în masă şi a proliferării acestora", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe.

Robert Gates: Un Război Rece a fost suficient

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a apreciat că "un Război Rece a fost suficient", răspunzând astfel atacului preşedintelui rus. Succesorul lui Donald Rumsfeld a anunţat, ieri, că Vladimir Putin şi ministrul rus al apărării, Serghei Ivanov, l-au invitat în cursul acestei săptămâni la Moscova. "Lumea reală în care trăim este foarte diferită şi mult mai complexă decât cea de acum 20 sau 30 de ani. Ne confruntăm toţi cu probleme şi provocări cărora trebuie să le facem faţă împreună cu alte ţări, inclusiv cu Rusia", a adăugat Gates.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite