Scenarii post-moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD joacă ultima carte politică pe mâna lui Mircea Geoană Scenarita i-a cuprins, în aceste zile, mai abitir ca niciodată, pe social-democraţi, liberali şi pedişti. Pentru a salva

PSD joacă ultima carte politică pe mâna lui Mircea Geoană

Scenarita i-a cuprins, în aceste zile, mai abitir ca niciodată, pe social-democraţi, liberali şi pedişti. Pentru a salva aparenţele, liderii lor aruncă negocierile neoficiale, purtate prin cârciumile de lux ale Bucureştilor, pe seama "imaginaţiei bogate a presei".

Într-un fel, discreţia este normală. PSD joacă ultima carte politică pe mâna lui Mircea Geoană, în vreme ce Tăriceanu&Co. trag speranţe să mai apuce un an la Palatul Victoria. Oamenii lui Emil Boc par cei mai relaxaţi. Asta pentru că social-democraţii se agită în locul lor. Indiferent care ar fi deznodământul moţiunii de cenzură, pediştii vor ieşi în câştig. Ce-i drept, alegerile anticipate le-ar veni "mănuşă" democraţilor. Ei nu pot fi sută la sută siguri de menţinerea cotei din sondaje încă un an de acum încolo.

De cealaltă parte însă, Mircea Geoană vrea cu tot dinadinsul să intre la guvernare pe ultima sută de metri a actualei legislaturi. De acest lucru depinde viitorul său politic. Preşedintele PSD crede că la putere va reuşi ceea ce n-a fost în stare în trei ani de opoziţie - redresarea partidului din cădere liberă. Până când va fi dezbătută moţiunea de cenzură, mai este timp pentru aranjamente politice.

În cazul plecării lui Tăriceanu, şansele ca Mircea Geoană să fie desemnat premier de către Traian Băsescu sunt minime. Totuşi, social-democraţii pot spera la câteva portofolii ministeriale. De altfel, Cristian Diaconescu a şi recunoscut că partidul său urmăreşte instalarea unui guvern de uniune naţională. Este puţin probabil însă ca democraţii să-şi asume riscul erodării propriei imagini, intrând la guvernare numai de dragul carierei preşedintelui PSD.

Ce combinaţie politică ar merge în aceste condiţii? Instalarea unei echipe de tehnocraţi la Palatul Victoria, "presărată" cu niscaiva social-democraţi şi udemerişti? Greu de anticipat... Să nu uităm că "maestrul de ceremonii" rămâne imprevizibilul preşedinte Băsescu. Discuţiile şefului statului cu Mircea Geoană le-au dat fiori liberalilor şi, culmea, sunt departe de a-i linişti pe social-democraţi. Parcurgem faza în care toată lumea negociază cu toată lumea, iar Traian Băsescu împarte cărţile.

Toate acestea se întâmplă când priorităţile de pe agenda publică sunt cu totul altele. A început anul şcolar şi multe instituţii de învăţământ nu sunt terminate, rata de absorbţie a fondurilor europene este la pământ, iar proiectul de lege privind introducerea scrutinului uninominal aproape că a fost dat uitării. Liderul PSD scapă din vedere faptul că partidul său riscă să tragă ponoasele instabilităţii politice, chiar şi fără a fi la guvernare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite