Scandalul inchisorilor CIA adanceste prapastia transatlantica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atitudinea adoptata de secretarul de stat american Condoleezza Rice in privinta subiectului "inchisori secrete ale CIA" in Europa a intaratat si mai mult presa continentala. Raspunsurile sale

Atitudinea adoptata de secretarul de stat american Condoleezza Rice in privinta subiectului "inchisori secrete ale CIA" in Europa a intaratat si mai mult presa continentala. Raspunsurile sale ermetice, referitoare la teroristii detinuti in secolul al XXI-lea, care "nu mai tin de sistemele traditionale de justitie penala sau militara" si la necesitatea adaptarii din mers la noile provocari n-au facut decat sa puna in lumina diferenta de conceptie dintre americani si europeni pe tema luptei impotriva terorismului.
Rice, nevoita sa se justifice
Sosita in Europa pentru a strange relatiile transatlantice, Condoleezza Rice s-a vazut nevoita sa se justifice in fata presei, aparand viziunea americana despre lupta impotriva teroristilor, apreciaza intr-un amplu comentariu canalul de televiziune EuroNews. Postul citat pune accentul pe diferenta de conceptie intre europeni si americani in aceasta privinta, ultimii considerand amenintarea terorista ca fiind iminenta si, ca atare, toate mijloacele de aparare sunt permise, inclusiv cele ilegale. Or, existenta unor inchisori secrete, cu detinuti torturati, ca si utilizarea aeroporturilor in asemenea scopuri sunt ilegale in Europa.
Euronews: O miza mare pentru Romania
Romania a aparut pe lista tarilor suspecte de a fi gazduit asemenea centre de detentie ale CIA, dar a dezmintit vehement, inca din luna noiembrie, existenta acestora, aminteste postul citat. "Nu avem asemenea instalatii pentru CIA in Romania si nu acceptam ca cineva sa vorbeasca despre aceasta", reia EuroNews declaratia facuta in urma cu cateva saptamani de Traian Basescu, comentand ca miza este foarte mare pentru tara noastra, la fel ca si pentru Polonia. Romania este in curs de aderare, iar Polonia face deja parte din UE, ambele tari fiind aliate ale Statelor Unite in Irak. Daca se va dovedi ca un membru sau o tara candidata la Uniune a permis existenta unor asemenea inchisori pe teritoriul lor, aceasta va fi considerata o incalcare "serioasa a tratatelor europene" si va trebui sa-si asume consecintele, reaminteste EuroNews avertismentul comisarului european pentru justitie, Franco Frattini.
Climat sumbru la reuniunea NATO
Dupa vizita la Kiev, Condoleezza Rice a sosit aseara la Bruxelles, pentru a se intalni cu ministrii de externe ai statelor NATO, intr-un climat umbrit de polemica privind presupusele curse aeriene secrete ale CIA in spatiul european, relateaza si "France Presse". Scandalul izbucneste intr-un moment delicat pentru relatiile transatlantice, in contextul in care, de la vizita presedintelui Bush in Europa, americanii si europenii au facut eforturi considerabile pentru a-si consolida relatiile. Exista, insa, de ambele maluri ale Atlanticului, o vointa comuna de a nu invenina si mai mult climatul, in ciuda cererii oficiale de explicatii inaintata de UE Washingtonului, informeaza AFP, citand surse diplomatice. Considerandu-l o "ocazie unica", aceiasi diplomati n-au exclus ca doamna Rice sa profite de dineul informal desfasurat aseara cu usile inchise, fara anturajul participantilor, pentru a explica mai amanuntit pozitia americana. "Speram ca partenerii nostri sa ne inteleaga pozitia, pentru a putea merge mai departe si a continua munca foarte importanta care ne asteapta pe toti", a declarat, sub protectia anonimatului, un diplomat american, constient de riscul deteriorarii climatului discutiilor de azi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite