Scandalul cucilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sărbătoare de tradiţie de lângă Bucureşti se soldează în fiecare an cu bătaie La câţiva kilometri de Capitală, în satul Brăneşti, tradiţiile au fost conservate şi adaptate

O sărbătoare de tradiţie de lângă Bucureşti se soldează în fiecare an cu bătaie

La câţiva kilometri de Capitală, în satul Brăneşti, tradiţiile au fost conservate şi adaptate la cerinţele vremurilor în care trăim. Sărbătoarea cucilor, care marcheză Lăsata Secului şi debutul sezonului agrar, s-a transformat într-un soi de bal mascat care se lasă cu bătaie.

"Îmi place să fiu cuc, aşa mă mai răzbun şi eu pe vreun coleg care nu s-a mascat", râde Ionuţ, un cuc de 12 ani, care are însă mască de Spiderman. Tradiţia spune că brăniştenii se costumează în cuci şi îşi pun clopote la cingătoare, care alungă spiritele rele şi cheamă duhurile bune, care aduc sănătate şi prosperitate. "Mascaţii, băieţi travestiţi, îi lovesc peste umăr pe cei care nu au măşti, ca să alunge spiritele rele, iar fetelor să le aducă fertilitate", explică Marius Sebe, unul dintre organizatorii evenimentului, semnificaţia sărbătorii.

Cucii au renunţat la costumele tradiţionale

Obiceiul s-a adaptat însă. Acum poţi număra pe degete cucii care se îmbracă potrivit tradiţiei, majoritatea fiind mascaţi în orice. Bătutul pe umăr sau cu un pai s-a transformat într-o încăierare din care nu poţi scăpa dacă eşti singur, iar dacă ai uitat să pui siguranţa la portieră, s-ar putea să te trezeşti cu un cuc care vrea să-ţi administreze o porţie de tradiţie chiar în propria maşină. Nici poliţistul din comună nu prea are ce face, pentru că este copleşit de numărul mascaţilor. Oamenii s-au obişnuit însă şi privesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă în jurul lor. "E o tradiţie frumoasă, nu cred că o să se uite vreodată. Da, se mai încaieră, dar sunt tineri, se joacă", îi scuză pe cucii agresivi o bătrână.

Deşi nimeni nu îşi mai aminteşte exact cum a început această sărbătoare, obiceiul se pare că a fost adus şi promovat de bulgarii care s-au stabilit în apropierea Capitalei. "A fost aici o comunitate puternică, dar bulgarii au fost asimilaţi de români. În statistici nu mai avem decât trei bulgari, dar sunt mult mai mulţi", explică Marius Sebe. Costumul tradiţional de peste Dunăre aduce cu cel românesc, însă "kuker"-ii, varianta bulgară a cucilor sunt însoţiţi de "hagi-baba", un bărbat cu faţa acoperită de funingine, care îi "colorează" pe cei fără mască. Semnificaţia obiceiului care se menţine încă în localitatea bulgărească Kalipetrovo este aceeaşi cu cea din Brăneşti.

Kukerii te mânjesc cu funingine

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite