Scandalul de corupţie din magistratură a ajuns la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul de corupţie din magistratură a ajuns până la fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă. În calitate de preşedinte al Comisiei de Examinare, Ghiţă a făcut

Scandalul de corupţie din magistratură a ajuns până la fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă. În calitate de preşedinte al Comisiei de Examinare, Ghiţă a făcut posibil, conform DNA, ca subiectele să ajungă la Sterian Guli, procurorul declarat câştigător pentru şefia Parchetului Capitalei, urmărit penal în aceeaşi cauză. Gabriela Ghiţă este acuzată de permiterea accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Faptele sunt cu atât mai grave, cu cât la mijloc sunt vehiculate sume de zeci de mii de euro date drept "comision" pentru cumpărarea influenţei. În plus, este pentru prima data când se demască public că sistemul judiciar are grave probleme chiar în interiorul lui, fiind bănuiţi de corupţie procurori din Parchetul General. Învinuit este şi Dumitru Gheorghe, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Acesta este acuzat de cumpărarea influenţei, în timp ce Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea, este urmărit penal pentru complicitate la aceeaşi infracţiune. Fost judecător şi membru CSM, în prezent notar, Gheorghe Bucur este învinuit pentru trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Tot de trafic de influenţă este acuzat şi Eugen Cojocaru, procuror în cadrul Parchetului General, care a fost membru supleant în Comisia de examinare din cadrul concursului pentru promovarea în funcţii la parchete. De asemenea, Cojocaru este urmărit penal şi pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Prinşi prin interceptarea telefoanelor

Conform DNA, în octombrie a.c., Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, pentru a-şi asigura reuşita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecătorului Gheorghe Cerbeanu, lui Gheorghe Bucur. În schimb, Bucur a promis că va interveni pe lângă unii dintre membrii Secţiei de procurori ai CSM. Surse judiciare ne-au declarat că dosarul a început ca urmare a interceptărilor telefonice a mai multor magistraţi.

50.000 de euro - preţul funcţiei de şef la Parchete

DNA mai susţine că prin intermediul lui Cerbeanu şi Bucur, Dumitru i-ar fi trimis lui Cojocaru 15.000 de euro din suma de 50.000 de euro pretinsă. Ca urmare a acestei "acţiuni", Dumitru Gheorghe a câştigat postul de şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Până în acest moment, CSM nu a luat nicio decizie în privinţa concursului, deşI Institutul Naţional al Magistraturii a solicitat chiar anularea examenului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite