Scandalul de la Jucu, sperietoare de investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale şi Agenţia Română pentru Investiţii Străine avertizează că ancheta DNA din comuna clujeană îi poate face pe investitori să ocolească România Speculaţiile cu

Autorităţile locale şi Agenţia Română pentru Investiţii Străine avertizează că ancheta DNA din comuna clujeană îi poate face pe investitori să ocolească România

Speculaţiile cu terenuri dintr-o localitate în care urmează să sosească un mare investitor se întâmplă peste tot în Europa. Cel puţin aşa susţine Monica Bărbuleţiu, vicepreşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine.

La Cluj s-a demarat însă o anchetă DNA care, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, are în spate jocuri politice cu iz electoral, prin care se încearcă îndepărtarea altor investitori străini interesaţi de oraşul de pe Someş. De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele ARIS, care nu crede însă că această anchetă va bloca investiţiile străine.

"Investitorii străini care urmăresc să sosească la Cluj au alte criterii, de factură economică, mult mai importante decât ancheta DNA, care vizează speculaţiile cu terenuri. Însă nu pot să nu recunosc că un mediu de afaceri afectat de scandaluri imobiliare anchetate de procurori îi poate determina pe anumiţi investitori să se gândească de două ori înainte de a alege România", a declarat, pentru "Adevărul", vicepreşedintele ARIS. Monica Bărbuleţiu a adăugat că "nu tăgăduiesc faptul că şi avantajele de care au beneficiat cei de la Nokia au fost pe măsură, însă aceste facilităţi există în orice contract serios încheiat cu un investitor de asemenea talie".
În cele mai multe dintre cazuri, atunci când un investitor este interesat de o locaţie din România, primul care află este Consiliul Judeţean. Mai apoi, primarul.

Ştampila cu "Confidenţial", ignorată

Cu toate că în solicitările trimise de ARIS scrie mare în colţul din dreapta "Confidenţial", autorităţile locale se grăbesc să facă publică intenţia unui investitor de a achiziţiona teren în acea zonă. La fel se întrec şi în declaraţii despre începerea unor cercetări penale.

"Nu există cadru legal pentru ca acele autorităţi să fie trase la răspundere", a explicat vicepreşedintele ARIS. Potrivit lui Bărbuleţiu, în cele mai multe cazuri, acea localitate are de pierdut, pentru că investitorul poate alege un alt judeţ sau chiar o altă ţară.

"Am şi luat legătura cu avocaţi care să ne ajute"

În acest moment, ARIS caută un cadru legal prin care un proprietar de teren situat într-o zonă unde urmează să sosească un investitor străin să fie despăgubit la un preţ reglementat. "Nu este posibil ca România să piardă o investiţie de 400-500 milioane de euro din cauza unui cetăţean care a cumpărat cu 1 euro metrul pătrat şi acum vrea pe el 1.000, că a auzit el că vine investitorul. Urmărim directivele europene şi am şi luat legătura cu nişte case mari de avocatură care să ne ajute să rezolvăm aceste probleme", a declarat Monica Bărbuleţiu.

ADS semnează, transferul se află la PSD

Ţăranii din Jucu au aflat şi ei de investigaţia efectuată de DNA şi cred că sforile sunt trase de la Capitală. Oamenii vorbesc despre tranzacţia dintre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi omul de afaceri Octavian Buzoianu ca fiind cea de la care au plecat toate problemele.

Este vorba despre suprafaţa de 1.300 de hectare, pe care USAMV a primit-o în administrare de la guvern, şi care i-a fost concesionată lui Buzoianu chiar înainte de sosirea Nokia la Jucu.

Surse din Primăria Jucu au dezvăluit că documentele pentru eliberarea uneia dintre anexele pentru împroprietărire, în suprafaţă de 13 hectare, au fost semnate de Agenţia Domeniilor Statului, în anul 2006, data la care încă nu se ştia nimic de transferul terenului către USAMV. În mod surprinzător, s-a aflat că transferul terenului către USAMV s-a făcut în ultima şedinţă a fostului guvern PSD.

Afacere de opt milioane de euro

Surse din Primăria Jucu au declarat că sursa reclamaţiei de la DNA este senatorul Gheorghe Funar, văzut recent de localnici în comună "într-o vizită de documentare". Funar este cel care a mai reclamat la DNA Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară pentru afacerea cu terenuri din zona Şapca Verde, din comuna clujeană Floreşti.

Conducerea ar fi căzut la înţelegere cu omul de afaceri Arpad Paszkany, în schimbul sumei de opt milioane de euro, pentru renunţarea la 34 hectare din cele 1.300 pe care le deţine USAMV. Deşi Paszkany a finalizat anul trecut un modern centru de afaceri şi comercial pe acel teren, cu o investiţie de 160 milioane de euro, cazul proprietăţii terenului se dispută atât în instanţă de către moştenitori, cât şi la DNA.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite