Scandalul Clearstream, un "Watergate francez"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul Clearstream tinde să devină un adevărat "Watergate francez", scria presa din Hexagon. Scandalul a atins punctul maxim odată cu declaraţiile unui fost agent secret care susţinea că

Scandalul Clearstream tinde să devină un adevărat "Watergate francez", scria presa din Hexagon. Scandalul a atins punctul maxim odată cu declaraţiile unui fost agent secret care susţinea că premierul ar fi ordonat serviciilor secrete ale ţării, la vremea când era ministru de interne, să-i creeze rivalului său politic, Nicolas Sarkozy, un dosar murdar. Scopul nu era altul decât compromiterea lui Sarkozy la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
"Le Monde" scrie că Dominique de Villepin ar fi încercat, la ordinele preşedintelui Jacques Chirac, să pună capăt carierei politice a actualului ministru de interne, Nicolas Sarkozy, folosind informaţii neadevărate, lansate în urmă cu doi ani. Premierul şi preşedintele Franţei au negat însă în mod public implicarea lor în astfel de practici. Scandalul, botezat de presa de la Paris "afacerea Clearstream", a izbucnit în vara anului 2004, când magistraţii care investigau vânzarea a şase fregate franceze către Taiwan au primit o scrisoare anonimă şi un CD, prin care mai mulţi politicieni, printre care şi Nicolas Sarkozy, la vremea respectivă ministru de finanţe, erau acuzaţi pentru implicarea într-o vastă operaţiune de spălare de bani, prin intermediul unor conturi secrete deschise la Banca Clearstream din Luxembourg. Chiar dacă, în scurt timp, justiţia a stabilit că acuzaţiile sunt false, scandalul nu s-a stins, iar în ultima săptămână a repus pe jar scena politică franceză. Dominique Strauss-Kahn, potenţial candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2007 din Franţa, a apreciat că guvernul de la Paris riscă să fie implicat într-un "Watergate francez" din cauza acuzaţiilor privind o campanie de defăimare în care ar fi implicaţi mai mulţi politicieni. "Ce am observat este folosirea scandaloasă a serviciilor secrete, un fel de Watergate francez", a spus Strauss-Kahn. Scandalul a divizat profund clasa politică franceză. Mai mulţi politicieni i-au cerut lui Chirac să acţioneze, fie distanţându-se de Villepin, fie convocând alegeri anticipate. Analiştii sunt de părere că premierul, Dominique de Villepin, va fi nevoit să demisioneze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite