Scandal pe banii UTC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două fundaţii cu acelaşi nume revendică patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist şi susţin că au acte în regulă pentru a deveni proprietarii „comorii“. Fundaţia Naţională pentru Tineret, condusă de Iulian Dascălu, cere judecătorilor să primească banii aflaţi în decembrie 1989 în conturile Uniunii Tineretului Comunist.

Actualizate cu rata inflaţiei şi dobânda, sumele pe care le-ar fi avut UTC erau aproximate, în august 2010, la 314.884.633 de lei (76 de milioane de euro). Surpriza din instanţă a reprezen­tat-o însă o altă Fundaţie Naţională pentru Tineret, condusă de Nicolae Mavrodin, denumit de presă „ortacul de litoral al lui Miron Cozma", care a revendicat aceşti bani şi a încasat o parte din ei încă din 2007.

Fundaţia Naţională pentru Tineret cere magistraţilor bucureşteni, prin preşedintele Iulian Dascălu, să oblige statul român, BNR şi BCR să-i plătească 500.000 de lei (120.000 de euro). Banii reprezintă doar o parte „pe care ne rezervăm dreptul să o întregim pe parcursul judecăţii, determinată deocamdată exclusiv din considerente ce ţin de posibilitatea achitării taxelor de timbru". „Prin prezenta cerere de chemare în judecată urmărim recuperarea fondurilor băneşti care au aparţinut CC al fostei UTC şi care au trecut în patrimoniul subscrisei în temeiul Legii 350/2006 a tinerilor", arată în cererea de chemare în judecată Iulian Dascălu.

850 de milioane de lei în 1990

Cererea FNT a fost bazată pe prevederile articolului 14 din Legea 350/2006 a tinerilor, în care se arată că patrimoniul fundaţiei este constituit din imobile, fonduri băneşti şi alte active care au aparţinut structurilor centrale ale fostei UTC. Fondurile băneşti la care se face trimitere sunt trei conturi ale UTC care au funcţionat la BNR şi au fost transferate la BCR, la 30 noiembrie 1990. Potrivit unei adrese a BNR din aprilie 1997, conturile UTC care au fost transferate aveau sumele de  825.651.022 de lei şi 25.199.563 de lei. „Având în vedere fluctuaţiile inflaţiei în perioada 1990-2009, ce au avut ca efect creşterea generalizată a preţurilor, şi de scăderea implicită a puterii de cumpărare a monedei naţionale, valoarea debitului urmează a fi actualizată ţinând cont de rata inflaţiei", a explicat Iulian Dascălu pentru a justifica de ce revendică aproape 315 milioane de lei (76 de milioane de euro).

Două fundaţii cu acelaşi nume

BNR şi BCR au cerut judecătorilor respingerea cererii făcute de Fundaţia Naţională pentru Tineret, întrucât această fundaţie nu este în măsură să ceară banii UTC. Mai mult, BCR a arătat în instanţă că în bancă nu mai figurează conturi ale căror titular a fost CC al UTC. „Disponibilul de 352.169 de lei din aceste două conturi a fost virat la 4 ianuarie 2007, către Fundaţia Naţională pentru Tineret, cu sediul în Calea Victoriei numărul 120, la solicitarea acesteia", arată reprezentanţii BCR. Preşedintele acestei fundaţii este Nicolae Mavrodin, despre care ziarul „Adevărul" a dezvăluit cum a tocat banii UTC.

Banii au ajuns la Mavrodin

„FNT a depus, în cursul corespondenţei purtate cu banca, o serie de acte statutare şi corespondenţe cu diferite organisme ale statului, cum ar fi avizul Ministerului Justiţiei pentru dovada denumirii sau adresa Secretariatului General al Guvernului din 17 august 2003 către FNT, care atesta existenţa fundaţiei şi a prevederilor statutare ale acesteia referitor la succesiunea în drepturi privind patrimoniul fostului CC al UTC", au explicat avocaţii BCR motivul pentru care au dat banii fundaţiei conduse de Nicolae Mavrodin.

Solicitare respinsă

Tribunalul Bucureşti a decis, la 22 martie 2010, că FNT condus de Iulian Dascălu nu are dreptul să ceară banii UTC. „Reclamanta a susţinut că ea este FNT având în vedere articolul 14 din legea 350/2006 (deşi BCR a eliberat sumele de bani în discuţie unei alte entităţi, care la acea dată avea aceeaşi denumire cu reclamanta) şi a depus în acest sens actele sale de înfiinţare, respectiv acte constitutive şi procesul-verbal de constituire", motivează Tribunalul Bucureşti. Legal, două fundaţii nu pot avea aceeaşi denumire. FNT a atacat decizia, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.

DUBIOS

Fundaţia Naţională pentru Tineret, condusă de Iulian Dascalu, a fost înfiinţată la 27 ianuarie 2007. Sediul Fundaţiei este în Bucureşti, pe strada Valter Mărăcineanu. Fundaţia cu acelaşi nume a lui Nicolae Mavrodin are sediul pe Calea Victoriei şi a fost înregistrată în 2002.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite