Scandal româno-bulgar pe Podul Prieteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă taxa de trecere a frontierei instituită de primarul din Giurgiu nu va fi anulată, cazul va ajunge în faţa instanţei de litigii contractuale din Luxemburg

vor fi scutiţi de plata taxei locale - taxa de ecologizare a vămii - de peste 50 de lei. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. În total, taxele pentru trecerea frontierei se ridică la 50 de euro.
Aceste taxe au fost aprobate de Consiliul Local Giurgiu la iniţiativa primarului Lucian Iliescu, un controversat politician ajuns de la PSM la PNL. Comisarul european bulgar, Meglena Kuneva, a spus că, dacă taxa de trecere a frontierei pentru vehiculele străine nu va fi anulată, cazul va ajunge în faţa instanţei europene din Luxemburg. Taxele pe care autorităţile locale le percep în Vama Giurgiu reprezintă un motiv de dispută între autorităţile române şi bulgare. Meglena Kuneva, comisarul european al Bulgariei, a declarat că va da în judecată Consiliul Local Giurgiu pentru taxele pe care le percepe la vamă, de aproape 50 de euro, bulgarii considerând ilegale aceste taxe.
Kuneva, indignată
În cazul în care, după aderarea Bulgariei şi României la Uniunea Europeană, oraşul românesc Giurgiu va continua să impună taxa de trecere a frontierei pentru vehiculele străine, litigiul va ajunge în instanţă, a declarat Meglena Kuneva, comisarul european pentru protecţia consumatorilor. Ea a comentat astfel refuzul autorităţilor de la Giurgiu de a înlătura taxa ecologică locală de trecere a frontierei de pe podul de la Dunăre, pe care o plătesc de ani de zile şoferii străini. Kuneva a explicat că a promis de foarte mulţi ani să rezolve această problemă de frontieră şi a depus toate eforturile în acest sens: a vorbit cu preşedintele României, cu prim-miniştrii a două guvernări de la Bucureşti, cu ministrul de externe şi cu cel al integrării, dar fără niciun fel de rezultat. Ea s-a arătat foarte indignată de explicaţia pe care i-a oferit-o un coleg român, potrivit căruia taxa impusă de autorităţile locale din Giurgiu nu poate fi anulată, deoarece este permisă de Constituţie. "Am rămas fără replică la afirmaţia ministrului român că şi el plăteşte o astfel de taxă când intră în Mamaia", a declarat Kuneva, adăugând că, în cazul în care colectarea taxelor va continua şi după 1 ianuarie 2007, problema va trebui prezentată tribunalului din Luxemburg, unde se judecă litigii contractuale. În ultimii zece ani, mai multe organizaţii au ridicat neîncetat problema înlăturării taxei ecologice de la Giurgiu, care - în opinia lor - împiedică schimbul normal de mărfuri şi libera circulaţie a oamenilor între Bulgaria şi România.
Promisiuni neonorate
În ciuda declaraţiilor pe care le-a oferit presei despre scutirea taxelor, autorităţile din Giurgiu au cerut cei 50 de lei pentru trecerea prin vamă chiar şi în noaptea de Anul Nou. La trecerea prin vamă, pe data de 1 ianuarie, angajaţii de la bariera pusă de Consiliul Local ne-au spus că au o şefă nouă, care i-a obligat să ceară taxa, iar majoritatea oamenilor îi înjură pe ei degeaba. Într-un final, am reuşit să trecem fără să plătim, după ce am ameninţat cu abandonul maşinii în vamă, problemele fiind rezolvate de Poliţia de Frontieră, care ne-a deschis bariera. Nu aceeaşi soartă au avut-o şi ceilalţi şoferi. Unii dintre ei au fost nevoiţi să plătească taxa.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite