Scandal în jurul oraşelor ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul uriaş adus de construirea, pe spaţii virgine, a localităţilor cu poluare zero naşte dispute la Londra Oraşele ecologice par a fi soluţia pentru viitor. O viaţă idilică,

Profitul uriaş adus de construirea, pe spaţii virgine, a localităţilor cu poluare zero naşte dispute la Londra

Oraşele ecologice par a fi soluţia pentru viitor. O viaţă idilică, uneori, se configurează în spaţii în care emisiile de carbon sunt zero, rondurile cu flori se arată pretutindeni, pistele pentru biciclişti înlocuiesc şoselele, iar panourile solare fac uitate sistemele de încălzire care poluează atmosfera. Petice de pământ, neatinse de poluare, pe care arhitecţii plănuiesc aşezări pentru numai câteva mii de persoane, sunt vânate asiduu de cei care au bani şi vor să respire aer curat, dar şi de cei care vor să facă afaceri din tot ceea ce înseamnă eco.

Englezii se numără şi ei printre cei atinşi de morbul vieţii la ţară, dorind să lase în urmă metropolele murdare şi supraaglomerate, cu toate neajunsurile pe care le presupune traiul zilnic în astfel de locuri în care poluarea de toate felurile devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai greu de suportat. Între localităţile Basingstoke şi Winchester se află un colţ de rai pe care se dă una dintre cele mai mari bătălii imobiliare din Anglia, se arată într-un articol din cotidianul britanic "The Independent".

O firmă de construcţii doreşte să înalţe aici un oraş ecologic, în ciuda faptului că acest lucru presupune distrugerea naturii. Nu contează că va fi serios afectat habitatul natural al atâtor plante şi vieţuitoare, ci doar faptul că, în numele ecologiei, care deja este un subiect la modă şi aduce voturi cu nemiluita în campaniile electorale, trebuie exploatat orice mod în care, chipurile, oamenii sunt ajutaţi să trăiască eco şi să mănânce bio.

Planul a fost deja respins de autorităţile locale de patru ori până acum, dar mirajul celei mai mari lovituri imobiliare din ultimii ani îi face pe constructorii englezi să lupte prin orice mijloace pentru a duce la final proiectul oraşului ecologic.

Ce mai contează natura când avem ecoprofit!

Societatea imobiliară îşi susţine cu cerbicie proiectul, în ciuda tuturor protestelor manifestate de guvern şi de ecologiştii englezi. Ea pretinde că terenul vizat este ideal pentru a adăposti 28.500 de oameni, care vor trăi aici la cele mai înalte standarde ecologice.

Sălbăticia locului şi designul propus de constructori, care, spun ei, va fi deosebit, sunt două motive serioase pentru care aceştia îşi susţin ideea de a ridica aici cel mai teribil oraş ecologic din Anglia. Dar toate aceste argumente nu fac decât să stârnească şi mai abitir furia ecologiştilor care sunt, pur şi simplu, îngroziţi de urmările pe care le-ar putea avea asupra mediului excavatoarele şi tot ceea ce presupune un şantier în mijlocul naturii.

Mii de hectare de teren virgin distruse, animale sălbatice puse pe fugă, sute de copaci culcaţi la pământ, gunoaie care ar urma să troneze în locuri neatinse până acum de civilizaţie, fie ea şi una care propovăduieşte protecţia mediului înconjurător!

Afront adus mediului înconjurător

Preşedintele Consiliului Local din Winchester, George Beckett, i-a înştiinţat în scris pe mai-marii săi despre proiect, calificând această iniţiativă ecoimobiliară ca un exerciţiu de cinism şi un afront adus naturii. Tom Oliver, liderul Asociaţiei de protecţie a mediului rural englez, descalifică, la rândul său, această iniţiativă. El spune că un astfel de oraş, aşa-zis ecologic, construit în mijlocul naturii, care trebuie protejată, şi nu distrusă, nu ar reprezenta decât o pată la adresa politicilor de mediu. "Acest proiect nu este decât o născocire a unei companii oportuniste.

Acest oraş eco, odată ridicat, va discredita guvernul şi nu va face decât să şteargă credibilitatea altor societăţi care vor, într-adevăr, să intre în competiţia construcţiilor de acest fel", a spus Tom Oliver. Compania imobiliară merge şi mai departe, oferindu-le preţuri exorbitante proprietarilor terenurilor vizate. Oficial, managerii firmei nu recunosc acest lucru, ascunzându-se sub pretextul confidenţialităţii informaţiilor.
Dongtan, un alt Disneyland?
China şi Marea Britanie sunt lideri mondiali în ceea ce priveşte construirea oraşelor ecologice. Celebrul, de-acum, "eco-city" Dongtan, care urmează să fie ridicat lângă Shanghai, China, va fi construit de o societate de construcţii chineză în colaborare cu firma britanică Arup, care va asigura partea tehnică de dezvoltare a proiectului.

Oraşul ecologic din China este prevăzut să adăpostească peste 90.000 de oameni până în 2010, iar 90 la sută din deşeuri vor fi reciclate sau refolosite. Dar şi în acest caz există voci care contestă proiectul, susţinând că Dongtan va fi un fel de Disneyland. Dar verdictul în ceea ce priveşte construirea acestui oraş va fi influenţat de alţi factori care ţin de succesul arhitectonic, de tehnologie, şi nu neapărat de valoarea sa comercială, susţin investitorii.

Oraşul ecologic arăbesc va bate recordul

Nici arabii nu se lasă mai prejos. Ei vor să construiască lângă Abu Dhabi cel mai mare oraş verde de pe glob. Proiectul le aparţine tot englezilor, mai precis arhitectului britanic Norman Foster, care doreşte să ridice aici case ecologice pentru aproximativ 50.000 de oameni. Pierderile de energie preconizate sunt zero, iar despre poluare nici nu poate fi vorba.

Panouri fotovoltaice vor furniza energie, iar oraşul va profita din plin de briza mării. Perimetrul oraşului va fi protejat de neplăcerile provocate de clima deşertică şi de zgomotul provocat de avioanele care aterizează pe aeroportul din Abu Dhabi din apropiere. Maşinile nu vor avea acces în oraş, pentru a reduce la maximum emisiile de dioxid de carbon. Transportul în comun va fi asigurat de maşini echipate cu baterii electrice, pentru care va fi construită o reţea de alimentare cu energie, iar apa va fi reciclată şi folosită pentru udarea plantelor ce vor fi crescute şi folosite, apoi, pe post de biocarburanţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite