Scandal "bani pentru partid" în versiune britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schimbul unor împrumuturi secrete, persoane particulare au primit promisiunea de a fi înnobilate şi propuse pentru Camera Lorzilor

împrumutat Partidul Laburist britanic, în preajma alegerilor parlamentare de anul trecut, cu sume care se ridică în total la 14 milioane lire sterline.
La scurtă vreme după aceea, cel puţin patru dintre aceste persoane au fost recomandate de premierul Tony Blair pentru a fi înnobilate şi propuse pentru Camera Lorzilor.
Potrivit regulilor existente, împrumuturile nu trebuie declarate, aşa cum este cazul cu donaţiile în scopuri electorale. Suspect este faptul că trezorierul partidului, Jack Dromey, ca şi alte personalităţi care deţin funcţii înalte în partid, dar şi în guvern, vicepremierul John Prescott, inclusiv ministrul finanţelor Gordon Brown şi lordul cancelar, afirmă că nu ştiu nimic despre aceste împrumuturi, răspunderea căzând, ca atare, aproape exclusiv pe umerii premierului Tony Blair. Întrebarea pe care şi-o pune acum presa londoneză este dacă într-adevăr doar Blair avea cunoştinţă de împrumuturile respective şi de ce figuri de seamă din cadrul partidului şi guvernului nu au fost ţinute la curent? Blair, care a declarat că nu va mai candida pentru un nou mandat de premier, este oricum cel mai expus învinuirilor de corupţie, care au mai fost vehiculate şi în trecut. Este de ajuns să amintim de donaţiile făcute laburiştilor de magnatul indian Mittal şi de scrisoarea trimisă de Blair premierului român de atunci, Năstase, prin care îl recomanda călduros pe acesta în vederea privatizării combinatului siderurgic de la Galaţi.
Cert este că o parte din susţinătorii actualului premier îi sugerează acum să-şi accelereze retragerea din fruntea partidului şi a guvernului, pentru a face loc unor persoane asupra cărora să nu planeze învinuiri de corupţie. De reamintit că, din cauza unui scandal similar, fostul cancelar german Kohl a fost nevoit să iasă definitiv din politică. Oricum, la ordinea zilei este acum introducerea unor noi reglementări care să impună dezvăluirea tuturor surselor de finanţare a partidelor politice, inclusiv împrumuturile mai mult sau mai puţin secrete.
Interesantă este şi reacţia vehementă a fostului ministru britanic Clare Short împotriva "mâinii de oameni abili care au monopolizat conducerea statului şi care nu au nevoie de partid, nu au nevoie de persoane oneste şi care primesc bani de la bogătaşi, conducând treburile statului fără a se consulta cu nimeni". Cuvinte de indiscutabilă rezonanţă şi pentru meleagurile noastre dâmboviţene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite