Scandal "Berlusconi" în cabinetul Blair

0
Publicat:
Ultima actualizare:

s-a plâns avocatul, David Mills, suspect de luare de mită. Când se uită dimineaţa în oglindă, vede "un mare idiot, dar nu un escroc", a mărturisit învinuitul. Mills este anchetat în Marea

s-a plâns avocatul, David Mills, suspect de luare de mită. Când se uită dimineaţa în oglindă, vede "un mare idiot, dar nu un escroc", a mărturisit învinuitul. Mills este anchetat în Marea Britanie pentru evaziune fiscală, dar clarificări îi cer şi procurorii italieni. De unde provin cei 600.000 de dolari cu care Mills şi soţia sa, ministru al culturii în cabinetul lui Tony Blair, şi-au plătit ipoteca pe casa din buricul Londrei? Răspunsul acuzatului nu e coerent, procurorii din Milano insistă însă să clarifice problema legăturilor lui Mills cu premierul Silvio Berlusconi, în contextul în care acesta mai este suspectat de coruperea unui martor. Iar italienii se pregătesc să se ducă la urne în aprilie pentru a-şi alege legislativul.
"L-am scutit pe domnul B. de probleme mari"
"Nu am spus nicio minciună, dar am evitat anumite probleme, care l-au scutit pe domnul B. de probleme mari", citează BBC din scrisoarea trimisă de avocatul Mills consilierului său financiar în februarie 2004, când fiscul britanic îi sufla în ceafă. Mills se referea la depoziţia în faţa judecătorilor italieni. Se pare că gestul avocatului a fost apreciat de cine trebuie. "Consider că acest comision este un cadou. Ce altceva ar putea fi", scria Mills. Consilierul său, şocat de corespondenţa primită, a predat documentul poliţiei. Mills, care a lucrat pentru premierul italian, neagă acuzele procurorilor din Milano, conform cărora cei 600.000 de dolari sunt mită de la Berlusconi. Banii ar fi, spune Mills, de la un alt fost angajator. Acesta din urmă dezminte, nu avea cum să verse bani în contul avocatului, pentru că se afla la închisoare la acea dată.
Berlusconi se leapădă şi el de Mills, care, potrivit premierului italian, "se foloseşte de numele său pentru a scăpa de fisc".
Bani spălaţi în Bahamas
Banii au parcurs drum lung până să ajungă în contul lui Mills. "Este cea mai întortocheată reţea de transferuri pe care am văzut-o vreodată", afirmă un reporter de investigaţie de la "Sunday Times", citat de publicaţia germană "Der Spiegel".
Banii au ajuns la Mills prin bănci off-shore din Bahamas şi Insulele Virgine, ambele paradisuri fiscale.
Situaţia în care se află soţul o pune pe Tessa Jowell, ministrul culturii britanic, într-o situaţie cel puţin neplăcută. Nu este exclus ca ea să fie nevoită să se retragă din funcţie.
Deşi Jowell are susţinerea lui Blair, un secretar de stat britanic va verifica dacă situaţia ministrului încalcă codul etic, dacă este vorba de un conflict de interese.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite