Scăderile nu au descurajat companiile să caute bani pe Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea subscrierilor în ofertele publice derulate de la începutul anului pe piaţa românească de capital a depăşit 28 milioane de euro În ciuda corecţiilor bursiere care au afectat

Valoarea subscrierilor în ofertele publice derulate de la începutul anului pe piaţa românească de capital a depăşit 28 milioane de euro

În ciuda corecţiilor bursiere care au afectat piaţa românească, companiile nu au amânat derularea de oferte publice iniţiale. De la începutul acestui an, cele patru oferte publice iniţiale derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să strângă din piaţă peste 28 milioane de euro (102,3 milioane de lei).

În lipsa marilor jucători, companii mai mici, însă cu rezultate financiare bune, au căutat finanţare pe piaţa de capital. Gradul de suprasubscriere în cadrul ofertelor a fost însă destul de redus. Oferta derulată de Casa de Bucovina a fost suprasubscrisă în proporţie de 41,7%, oferta Teraplast a înregistrat un grad de suprasubscriere de 4%, iar cea a Contor Group - de 1%, în timp ce oferta fondului închis de investiţii STK Emergent a fost subscrisă în proporţie de 43%.

"În trecut am avut foarte puţine IPO-uri, iar derularea acestora a evidenţiat interesul crescut din partea investitorilor. Paradoxal, când numărul ofertelor a crescut, interesul aceloraşi investitori s-a diminuat", observă Adrian Simionescu, director general al SSIF Vienna Investment Trust.

Pesimismul investitorilor cauzat de perioada atipică traversată de Bursa de la Bucureşti a fost principala cauză a gradului redus de suprasubscriere. Cu toate acestea, emitenţii cu rezultate bune vor avea o evoluţie favorabilă când vor intra în ringul bursier", apreciază Simionescu.

Lista ofertelor publice rămâne deschisă

Tot în acest an şi-au manifestat intenţia de a intra la tranzacţionare producătorul de betoane Pomponio Alba Iulia, producătorul de materiale de construcţii Adeplast Oradea, producătorul de coloranţi şi aditivi pentru mase plastice Romcolor Oradea şi hotelul Aro Palace. "După ce piaţa va reveni pe un trend ascendent, fapt care este de aşteptat să se petreacă în următoarea perioadă, şi alte companii îşi vor manifesta interesul pentru finanţarea pe piaţa de capital", consideră Simionescu.

Oferta publică primară de vânzare de acţiuni pentru listarea la Categoria a II-a a Bursei de la Bucureşti a producătorului de materiale de construcţii Pomponio Alba Iulia se va derula în perioada 9 - 22 mai. În cadrul operaţiunii, intermediate de EFG Eurobank Securities, sunt oferite spre subscriere 14,6 milioane de acţiuni rezultate dintr-o majorare a capitalului social, reprezentând 25% din noul capital.

Titlurile pot fi cumpărate de investitori la preţul de 3,25 lei/unitate, iar valoarea nominală a unei acţiuni va fi de 0,1 lei. Astfel, oferta are o valoare de 47,5 milioane lei. Titlurile vor avea ataşate 14,6 milioane de drepturi de alocare, care vor putea fi tranzacţionate la Bursă până la introducerea la transfer a acţiunilor.

18 noi listări la Varşovia, în primul trimestru

Deşi cu un ritm redus comparativ cu perioada similară a anului trecut, în primul trimestru din acest an, pe bursele europene şi-au făut intrarea noi emitenţi. De exemplu, pe piaţa din Sofia, patru companii locale au fost introduse la tranzacţionare.

O dinamică deosebită a fost înregistrată pe bursa din Varşovia, unde în primele trei luni au fost listate 18 societăţi. Potrivit statisticilor Federation of European Securities Exchanges (FESE), bursa din Italia a primit doi emitenţi, şi tot atâtea companii au intrat în ringul OMX în această perioadă. Lider rămâne însă bursa din Londra, cu 27 de listări prin IPO.

Ce proiecte vor să finanţeze societăţile

Teraplast

În urma ofertei intermediate de Raiffeisen Capital&Investment, sumele subscrise au depăşit 56 milioane de lei (15,8 milioane euro), raportate la o valoare a ofertei de 49,6 milioane de lei. Reprezentanţii companiei au anunţat că banii strânşi de pe bursă vor fi folosiţi pentru realizarea programului de investiţii în următorii cinci ani, inclusiv pentru planul de relocare a facilităţilor de producţie. Oferta a fost subscrisă în proporţie de circa 61% de investitorii români şi 39% de investitori instituţionali străini, distribuţie similară celei de la Transgaz.

Contor Group

Emisiunea de acţiuni din oferta derulată la începutul lunii martie şi intermediată de SSIF IFB Finwest a făcut obiectul unei majorări de capital al companiei, acestea reprezentând aproximativ 25% din capitalul majorat al Contor Group. Fondurile sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii pentru extinderea activităţii companiei pe pieţele externe. Producătorul de contoare de apă şi energie termică estimează pentru acest an o creştere a profitului cu 76% faţă de cel obţinut în 2007, de la 0,56 milioane de euro la un milion de euro. Pentru anul în curs, firma a bugetat o cifră de afaceri de 15,5 milioane de euro, cu 10% peste cea obţinută anul trecut.

STK Emergent

Resursele atrase vor fi utilizate către două destinaţii principale: 60% din valoarea totală vor fi alocate în acţiuni a căror valoare estimată pe baza unor calcule de analiză fundamentală este cu mult mai mare decât preţul la care se tranzacţionează, iar 40% vor fi alocate în acţiuni ale societăţilor care activează în domeniul construcţiilor sau în cel imobiliar. La sfârşitul anului trecut, fondul deţinea o cotă de piaţă de 66,7% din piaţa fondurilor închise şi de 10,7% din piaţa fondurilor de acţiuni (închise şi deschise).

Casa de Bucovina

Banii strânşi prin oferta intermediată de SSIF Rombell Securities vor fi investiţi mai ales în construcţia unei pârtii de schi moderne, care va pune în valoare principalul activ al companiei, hotelul Best Western Bucovina - Club de Munte, al cincilea hotel din România afiliat mărcii internaţionale Best Western. Firma hotelieră estimează pentru acest an o creştere cu 3% a veniturilor, la 5,67 milioane de lei, şi un avans de aproape 20% al profitului net, la 0,68 milioane de lei. Totodată, firma a bugetat cheltuieli totale de aproape cinci milioane de lei, în creştere cu 1,2% faţă de cele consemnate anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite