Scăderi alarmante în industrie şi construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 5 luni din 2009, cererea de produse industriale s-a redus cu peste 22%, iar volumul lucrărilor executate de constructori a fost cu aproape 10% mai mic.Afacerile industriaşilor şi ale constructorilor au avut cea mai nefastă perioadă din ultimii ani, între lunile ianuarie şi mai 2009, arată statisticile oficiale.

Cifrele de afaceri din industrie au scăzut, în medie, cu 17,3%, valoarea comenzilor noi a fost cu 22,3% mai mică, iar volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 9,4% în primele cinci luni din 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai drastice scăderi

s-au înregistrat în sectoarele producătoare de bunuri intermediare, unde comenzile reprezentând cererea de produse s-a redus aproape la jumătate (-43,3%), iar cifrele de afaceri au fost cu peste 27% mai mici.

Lucrările de reparaţii nu mai au căutare

De asemenea, producătorii de bunuri de folosinţă îndelungată au consemnat scăderi de peste 23% ale vânzărilor şi de aproape 30% ale comenzilor noi.

La nivelul construcţiilor, în primele cinci luni, scăderile cele mai mari au fost de 23,7% la reparaţiile curente şi de 18,9% în cazul reparaţiilor capitale.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la construcţiile inginereşti cu 18,6% şi cu 6,9% la clădirile nerezidenţiale.

În mai s-au arătat şi semne bune

Doar volumul lucrărilor de construcţii la clădirile rezidenţiale (locuinţe) a crescut în perioada analizată, cu 8%, potrivit INS. Comparativ cu aprilie 2009, în luna mai, comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 6,7%, iar cifrele de afaceri au crescut cu 4,9%, arată statisticile INS.

De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,5% în luna a cincea. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri ale comenzilor noi în toate sectoarele, respectiv industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,7%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+6,3%). În industria bunurilor de capital, creşterea valorii comenzilor noi a fost de 5,1%, a mai raportat INS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite