Scade factura la telefonul mobil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE recomandă reducerea cu 70% a tarifelor de interconectare.Scăderea cu 70% a tarifelor de interconectare va reduce cu două miliarde de euro costurile suportate de utilizatori, în următorii trei ani.

Cum era de aşteptat, operatorii au criticat recomandarea, susţinând că va avea un impact negativ asupra investiţiilor în reţele mai performante.

Tarifele variază la nivelul UE de la doi eurocenţi în Cipru la 15 cenţi în Bulgaria. Recomandările nu sunt obligatorii, dar statele membre sunt obligate să ţină seama de acestea „ în cea mai mare măsură“.

Aceste recomandări nu specifică preţurile, dar metoda de calcul a tarifelor de interconectare trebuie să se bazeze pe „ costurile reale“, astfel încât tariful maxim să fie de trei eurocenţi, la sfârşitul lui 2012.

Tarifele de interconectare pentru apelurile în reţelele de telefonie fixă au fost deja reduse la valori cuprinse între 0,57 şi 1,13 eurocenţi pe minut, fiind improbabil să fie afectate de această măsură.

Aproape trei eurocenţi până în 2012

„Costurile diferă de la operator la operator şi de la ţară la ţară, iar Comisia Europeană propune doar principiile de calcul, menite să aducă rezultatul la costuri cât mai apropiate de cele reale“, spune Cătălin Marinescu, preşedinte Autoritaţii pentru Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM).

Dorin Odiaţiu, director de marketing la Orange România, consideră că simetria tarifelor de interconectare ar fi soluţia care ar trebui aplicată în acest moment, astfel încât utilizatorii finali să obţină un beneficiu real.

„ Contrar principiilor stabilite de către Comisia Europeană, începând cu 1 mai 2009, ANCOM a introdus pe piaţă asimetria tarifelor de interconectare, după zece ani de simetrie între operatori“, spune oficialul Orange. Acesta consideră că metoda de calcul a tarifelor de interconectare trebuie să ţină cont de costurile operatorilor şi să nu reprezinte o valoare predefinită.

Tarife de interconectare pe minut în UE

Tarif                   Valoare
    
Mediu            8,5 eurocenţi   
Minim               2 eurocenţi   
Maxim            15 eurocenţi   
România    5,03 eurocenţ

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite