Savantii au stabilit ce vor manca astronautii: coltunasi cu spirulina, orez cu lapte de soia si dulceata de patlagele verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi pana la primul zbor al omului spre Marte, prevazut pentru 2030, mai e ceva timp, savantii pamanteni au si inceput sa alcatuiasca meniuri care sa permita supravietuirea astronautilor pe durata

Desi pana la primul zbor al omului spre Marte, prevazut pentru 2030, mai e ceva timp, savantii pamanteni au si inceput sa alcatuiasca meniuri care sa permita supravietuirea astronautilor pe durata lungii lor misiuni spatiale. Agentia Spatiala Europeana a primit deja 11 retete puse la punct de o firma frantuzeasca de gastronomie. Iata cateva dintre deliciile propuse astronautilor: "paine martiana cu dulceata de patlagele verzi", "coltunasi cu spirulina", "foitaj de cartofi cu rosii" si "orez cu lapte de soia". Pentru misiunile scurte de tip naveta sau chiar Apollo, necesarul pentru supravietuire, inclusiv hrana, poate fi imbarcat de pe Pamant. Ceea ce insa devine imposibil pentru misiunile de lunga durata. Pentru un metabolism normal, necesarul zilnic de apa, oxigen si hrana atinge in total 5 kg. Prin urmare, pentru sase oameni, echipajul clasic pentru o misiune pe Marte, s-ar ajunge la colosala cantitate de 30 de tone. De aici decurge si interesul savantilor pentru metode de reciclare a apei murdare in apa curata, a aerului viciat in aer curat, dar si pentru producerea hranei la bordul navei. "Pentru aer, ca si pentru apa, stim bine ce calitate e ceruta. In schimb, pentru hrana se pune problema acceptului echipajului", a explicat seful proiectului Melissa (Macro Ecological Life Support System Alternative), din cadrul Agentiei Spatiale Europene.
Legume cultivate in "dulapuri" sau in serele martiene
Asa ca au fost selectionate noua produse susceptibile de a fi cultivate de astronauti pe perioada zborului, in dulapuri speciale, la bordul navei, si in sere, instalate la suprafata planetei rosii. Aceste produse care vor sta la baza meniurilor martiene sunt orezul, ceapa, rosiile, soia, cartoful, salata verde, spanacul, graul si spirulina, o alga hranitoare, bogata in proteine si care creste cu foarte putina apa. Pana in prezent, cele 11 retete imaginate de firma frantuzeasca au fost gustate si apreciate de voluntarele care au acceptat sa participe la evaluarea efectelor imponderabilitatii asupra organismului, stand in pozitie orizontala aproape doua luni. Firma de catering a fost extrem de mandra ca a trecut testul, reusind sa creeze combinatii gustoase, care sa aminteasca si de casa. Daca astronautii isi vor putea produce singuri hrana in spatiu, atunci nu vor mai sta cu teama ca vor ramane fara alimente pana cand o nava de pe Pamant va ajunge la ei, asa cum s-a intamplat de Craciun cu cosmonautii de pe ISS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite